hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Egyedülálló kutatás a Debreceni Egyetemen

Olyan kutatómunkát indít el a népegészségügyi kar, amilyenre eddig nem nagyon volt példa. Többek között az is céljuk, hogy a legsúlyosabb népbetegségek kiszűrésére új módszereket dolgozzanak ki, közölte a Dehir.

A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kara azt a célt tűzte ki, hogy egy négy éven át tartó kutatási projektben azonosítja a legnagyobb súlyú népbetegségekre: a szív- és érrendszeri-, bizonyos daganatos, valamint a cukorbetegségre hajlamosító állapotokat, kockázati tényezőket, illetve népegészségügyi cselekvési tervet határoz meg mérséklésükre.

A felmérés újdonságát az összetettsége adja. Elsőként az életmódtényezőket, többek között a dohányzási, alkoholfogyasztási, táplálkozási szokásokat, valamint a fizikai aktivitást tárják fel, kérdőíves vizsgálat keretében.

Ezt követően fizikális vizsgálatok következnek, melyek kiterjednek a rutin eljárások mellett a túlsúly, az elhízás mértékének meghatározására, illetve speciális laboratóriumi teszteket is végeznek, melyek elsősorban a megbetegedésekhez vezető anyagcserezavarok és az erre hajlamosító genetikai tényezők kimutatását célozzák. Az adatok összefüggéseit is vizsgálják, hogy kiderüljön, a különböző tényezők hogyan hatnak egymásra, s hogy a betegségekkel szembeni veszélyeztetettség a maga összetettségében felismerhető és jellemezhető legyen.

A témában további részletek itt.

(forrás: Dehir.hu)
hirdetés

Könyveink