2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Elektronikus oltáskönyvet vezetnek be Bécsben

Bécs is egyike annak a három osztrák tartománynak, ahol 2020-tól elsőként kezdik meg az átállást az elektronikus oltáskönyvre.

Három osztrák tartományban, Bécsben, Alsó-Ausztriában és Stájerországban kezdik el bevezetni 2020-tól az elektronikus oltáskönyvet. Először a gyerekorvosok, a háziorvosok és a tisztiorvosok állnak át, majd 2021-től egész Ausztriában elkezdik kivezetni a papíralapú oltási dokumentumokat.

Az e-oltáskönyvet az ELGA, az elektronikus egészségügyi akta keretében vezetik be, amely helytől és időtől függetlenül teszi hozzáférhetővé az egészségügyi adatokat a betegek és az egészségügyi szolgáltatók számára. Az elektronikus oltáskönyv bevezetésével hamarosan egy egész generáció, a 0-tól 6 évesek összes adata lesz majd digitálisan elérhető. A megvalósítása többek között az adatvédelem biztosítása miatt vesz ennyi időt igénybe.

A digitális oltáskönyv előnye, hogy a gyakori emlékeztetők révén javulhat a lakosság átoltottsága, illetve pandémia esetén hatékonyabban tudnak reagálni, mivel azonnal rendelkezésre állnak az adatok azokról, akik nincsenek beoltva, és veszélyezteti őket a járvány. A lakosság pedig időt és pénzt takaríthat meg, mivel elkerülhető, hogy valakit duplán oltsanak be. Ez az egészségügy számára is megtakarítást jelent, hiszen elkerülhetők a felesleges injekciók. Például nem kell újabb tetanusz-oltást kapnia annak, akit mondjuk megharapott egy kutya, korábban viszont kapott már ilyen oltást egyéb sérülés miatt.

Az e-oltáskönyvhöz egy központi oltás-nyilvántartó is tartozik majd, amelyet a tartományi tisztiorvosi hivatalok is elérnek.

A 0-tól 6 éves korosztálynak papíralapú helyett már elektronikus oltáskönyve lesz © PID / Votava
A 0-tól 6 éves korosztálynak papíralapú helyett már elektronikus oltáskönyve lesz © PID / Votava

 

(forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája)
hirdetés

Könyveink