hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Az EESZT egy éve

A közel egy éve működő elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér előnyeiről az Állami Egészségügyi Ellátóközpont fejlesztésért felelős főosztályvezetője, Szabó Bálint adott számot a Magyar Időknek.

– Közel egy éve vezették be az elektronikus egészségügyi szolgáltatási teret (EESZT). Hogy látják, megbarátkozott már a lakosság a rendszerrel?
– Nemrég élesítettünk egy értesítési rendszert a betegek számára, amely lehetővé teszi, hogyha megadják az ­e-mail-címüket a lakossági portálon (eeszt.gov.hu), akkor be tudják állítani, hogy értesítést kapjanak egy lelet, zárójelentés, elektronikus beutaló vagy recept megérkezésekor. Amióta ezt elindítottuk, ugrásszerűen megnőtt a látogatók száma, ami napi szinten 800-1200 felhasználót jelent. A rendszer kimondottan felhasználóbarát, azok is könnyen boldogulnak vele, akik az átlagnál kevésbé értenek az informatikához. A visszajelzések alapján még egy elektronikus fizetési vagy levelezőrendszernél is egyszerűbb a használata.

– A rendszerről többször elmondták, hogy hatékonyabb, gyorsabb, biztonságosabb betegellátást tesz lehetővé. Mit jelent ez a mindennapi helyzetekre lefordítva?
– A hétköznapi életben ez például azt jelenti, hogyha egy páciensnek olyan betegsége van, amivel többször több intézményben meg kell jelennie, akkor az EESZT nélkül kizárólag az ő felelőssége, hogy tájékoztassa az orvosát a kórelőzményeiről, vinnie kell az összes zárójelentését, beutalóját, leletét – ha ezek egyáltalán rendszerezve vannak. Eddig előfordult, hogy ezeknek az egyébként fontos dokumentumoknak csak töredéke jutott el az orvoshoz, így az információhiány miatt nem a leghatékonyabb kezelést kapta meg a beteg. Ez az EESZT-vel kiküszöbölhető, hiszen minden egy helyen a rendelkezésre áll. Ugyanez vonatkozik a receptekre is: a papíralapúak könnyen elkeverednek otthon, míg az e-recepteket a gyógyszerész automatikusan látja, így ki tudja adni a páciens számára. Ezeket az elektronikus recepteket aztán e-személyivel vagy tajkártyával és hagyományos személyi igazolvánnyal is ki tudja váltani. A hagyományos receptnek megfelelő felírási igazolást eredetileg idén december 31-ig volt kötelező kiadni, de ezt a kötelezőséget későbbre toljuk, mert úgy látjuk, hogy a lakosság még nem tudná elengedni a papíralapú vényt. Viszont fontos tudni, hogy amikor már nem lesz kötelező adni, a páciens kérésére akkor is kiadhatja az orvos.

– A gyakorlatban valóban teljesen eltűnhet a papír a rendszerből?
– Az EESZT-ben már több mint 500 millió egészségügyi dokumentum érhető el, és napi szinten több százezer recept érkezik be. Ez óriási eredmény egy év alatt. A rendszer már most is alkalmas lenne arra, hogy a betegek papírok nélkül menjenek végig az ellátáson. Az, hogy meddig kell még papírt használni, sokkal inkább a betegeken és az orvosokon múlik, illetve azon, hogy ők mikor fogadják majd el a tisztán elektronikus ­kommunikációt. Ahogy a bankkártyák megjelenésével sem szűnt meg a papírpénzzel való fizetés lehetősége, úgy az EESZT miatt sem iktattuk ki a papíralapú recepteket, beutalókat. Kortól függetlenül vannak olyanok, akik ragaszkodnak a papíralapú megoldásokhoz, de az orvosok és a betegek közül is egyre többen ismerik fel az elektronikus rendszer nyújtotta szabadságot.

A teljes interjút a Magyar Idők közli.

(forrás: Magyar Idők)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!