2022. augusztus. 17., szerda - Jácint.

Együttesen alkalmazott per os nem szteroid gyulladásgátló és lokális ketoprofen-tapasz fájdalomcsillapító hatásának vizsgálata középsúlyos fájdalommal járó regionális mozgásszervi szindrómákban

A közepes mértékű fájdalommal járó mozgásszervi betegségek és szindrómák legáltalánosabb gyógyszeres kezelése a nem-szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazása. Az irányelvek és ajánlások hangsúlyozzák, hogy kockázataik miatt csak a lehetőség szerinti legalacsonyabb adagban és a szükséges ideig adandók. Az idősek és a toxicitás szempontjából veszélyeztettek számára a helyi, topikus készítmények ajánlottak. Elégtelen hatás esetén több perorális készítmény együttes adása nem növeli a hatást, viszont a kockázatokat igen. A nem szteroid gyulladáscsökkentők hagyományos analgetikumokkal kombinálhatók, perorális és helyi készítmény kombinációjával nincsenek érdemi tapasztalatok. Ezért szájon át adott és vele együtt 14 napig alkalmazott transzdermális gyógyszerleadású tapasz hatásosságát és biztonságosságát vizsgáltuk, abból a megfontolásból, hogy a keringésbe kevesebb gyógyszert juttató tapasz helyi hatása megfelelő, perorális kiegészítés mellett sem vezet több mellékhatáshoz, mint a per os készítmény. Hetvenöt vizsgálóhely 630 értékelt betegének eredményei azt igazolták, hogy a transzdermalis monoterápia és a kombinált adagolás egyaránt hatásos és a mellékhatások gyakorisága az utóbbi betegekben sem növekszik.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Hodinka László, Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, Budapest
a szerző cikkei

(forrás: Magyar Reumatológia)

cimkék

A rovat támogatója