hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Egységesített életminőség-mérő kérdőív rákbetegeknek

Egy nemzetközi kutatócsoport egységesített életminőség-mérő kérdőívet dolgozott ki a rákos megbetegedésekkel kapcsolatosan végzett klinikai vizsgálatok számára, azok jobb összehasonlíthatósága érdekében.

A brüsszeli EORTC vezetésével megalakult SISAQOL konzorcium a Lancet Oncology folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy egységesített életminőség-mérő rendszert dolgozott ki a rákbetegségekkel kapcsolatosan végzett klinikai vizsgálatokhoz.

A 10 országból érkező szakértők részvételével megalakított nemzetközi kutatócsoport olyan ajánlásokat fogalmazott meg a rákbetegségekkel kapcsolatos klinikai vizsgálatok életminőség-eredményeinek elemzésével kapcsolatosan, amelyek alapján konzisztens, standardizált eredmények kaphatók. Ez azért volt szükséges, mert az életminőség-romlás megfigyelt mértéke nem mindig volt egyenesen arányos a betegség súlyosságával, kiterjedtségével, korábban emiatt vezették be a Patient Reported Outcome (PRO) fogalmát. A PRO valójában egy eszköz a betegek és az egészségügyi szakemberek kezében a betegség fizikai és pszichés változásainak követésére, és elősegíti a betegséggel kapcsolatos döntések meghozatalát az adott beteg esetében.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A PRO jelentősége és újdonsága abban áll egyéb objektív felmérő stratégiákkal szemben, hogy a betegek a saját egészségükről nyilatkoznak, viszont számos különböző PRO terjedt el a gyakorlatban. Bár ezek is több elfogadott sztenderden alapultak, az eredmények elemzése mégsem volt egységes, ami ahhoz vezetett, hogy korábban igen sok egymáshoz nagyon hasonló vizsgálat eltérő eredményeket hozott. Az új sztenderdek alkalmazásával az életminőséget is mérő klinikai vizsgálatok a korábbiaknál megbízhatóbbak lesznek, könnyebben elvégezhetők, és egyértelműbben látszódnak majd az eredményekből a betegek számára jelentkező előnyök vagy hátrányok. A SISAQOL konzorciumban olyan szakemberek vettek részt, akik a rákbetegségek életminőség-mérésének minden területét lefedték: PRO szakértők, statisztikusok, szabályozók (EMA és FDA tisztviselők), valamint nemzetközi tudományos társaságok, rákkutató intézetek és betegszervezetek képviselői.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés