hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Egyre több fiatal nő betegszik meg tüdőrákban

Az OTSZ Online szerint egy 40 országra kiterjedő tanulmány adatai alapján az 50 évesnél fiatalabb nők körében növekszik a tüdőrákos megbetegedések gyakorisága.

Az International Journal of Cancer 2020. február 5-i számában megjelent tanulmány szerint az 50 évesnél fiatalabb korosztály női tagjainál gyorsabban nő a tüdőrákos megbetegedések aránya, mint férfiaknál. A növekedést leginkább az adenocarcinomák megszaporodása okozza. (A dohányzás minden szövettani típusú tüdőrák kockázatát növeli, de a dohányzókban leginkább a laphám karcinomák és a kissejtes tüdőrákok kockázata nő. A világon kb. 1200 millió ember dohányzik, és a dohányzás évente kb. 8 millió ember haláláért felelős közvetlenül, vagy közvetve). A fiatal nők tüdőrákos megbetegedéseinek növekedése nem korlátozódik meghatározott geográfiai területekre, és nem befolyásolják a jövedelmi viszonyok.

Dr. Miranda M. Fidler-Benaoudia (Cancer Control Alberta, Alberta Health Services, Calgary, Kanada) és munkatársai 40 országból származó, 1993 és 2012 közötti adatokat értékelték. Megállapították, hogy hat országban – köztük az USA-ban és Kanadában – szignifikáns mértékben megfordult az 50 évesnél fiatalabbak körében a férfi és női tüdőrákos megbetegedések gyakoriságának aránya (IRR, incidence rate ratio), míg további 23 országban szintén a nők megbetegedéseinek aránya növekszik nagyobb, de nem szignifikáns mértékben.

Napjainkig a tüdőrák inkább a férfiak betegsége volt, mivel a férfiak fiatalabb életkorban kezdenek el dohányozni, és általában többen is dohányoznak közülük, mint a nők közül. Manapság azonban a férfiak és nők tüdőrákos megbetegedésének gyakorisága egyre közeledik egymáshoz. Az idézett vizsgálat adatai szerint az Egyesült Államokban a tüdőrák gyakorisága nőkben magasabb a férfiakénál. A részletes nemzeti és regionális adatokat a Cancer Incidence in Five Continents nyolcadik és kilencedik kötetéből vették, ebben a 40 országból származó 1993 és 2012 közötti adatok  5 éves periódusokra osztva találhatók meg. Ezen túl felhasználták a Global Health Data Exchange adatait, melyben a Global Burden of Disease Study 2015 (1980 - 2015 közötti) adatai szerepelnek az egyes országok, a nemek és a napi dohányzás szerinti felosztásban.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés