hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Tüdőfél eltávolítás kis metszésből

Egy előrehaladott tüdőrákban szenvedő férfin a világon először végeztek teljes tüdőeltávolítást egy hasi „gomblyuk” metszésből, közli az OTSZ Online.

Egy előrehaladott tüdőrákban szenvedő 74 éves férfin hajtották végre Cambridge-ben a világon először azt a teljes tüdőeltávolítást (pneumonektomiát), melyet a hasfalon ejtett kis metszésből végeztek. 

Dr. Giuseppe Arese PhD (Royal Papworth Hospital, Cambridge, UK) és munkatársai 2019. novemberében végezték el az Egyesült Királyság egyik vezető kórházában kidolgozott műtétet a szegycsont processus xiphoideusa (a szegycsont legalsó része, „kardnyúlványa”) alatt ejtett metszésből, de a beavatkozás részleteit csak most hozták nyilvánosságra. A közel három órás műtét során – a szokásos mellkasi műtétek időtartamának fele alatt – a sebészek kb. 5 cm-es bemetszést végeztek a hasfal izmai között, ilyen módon elkerülve a nagy mellkasi feltárást és megkímélve a bordaközti idegeket. Ezen a szűk nyíláson keresztül bejuttatott kamera segítségével távolították el a jobb tüdő összepréselt szöveteit. A műtét során az anaestheziológusok biztosították a beteg spontán légzését, a szokásos dinitrogén-oxid-oxigén keverékkel és sevofluránnal, azaz nem volt szükség a beteg intubálására és nem használtak opioidokat sem, ezzel csökkenteni lehetett a respiratórikus komplikációk kockázatát.

A betegnek a jobb tüdőben két daganata volt: az egyik két lebeny között, a másik a felső lebenyben, ilyen módon csak a jobb tüdőfél teljes eltávolítása, a pneumonektómia jöhetett szóba (a daganat 3B stádiumú volt). A „subxiphoid” megközelítésről elmondta, hogy a kisméretű hasi megnyitás segítségével csökkenteni lehet a műtéti megterhelést, melyet tovább csökkentett az altatási-érzéstelenítési technika, ilyen módon a lábadozás gyorsabbá és biztonságosabbá vált.

A brit Szív- és Mellkassebészek Társasága (Society for Cardiothoracic Surgery, London, UK) elnöke, dr. Richard Page egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy a jövőben meg fogják találni a mellkassebészetben ennek a műtéti technikának a szerepét és helyét.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés