hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Egyre több a plasztika

Nő a szépészeti beavatkozások száma, amit a Menedzser Magazin szerint a jövedelmek emelkedése, a kockázatok mérséklődése és a társadalmi elvárások egyaránt hajtanak.

Mellnagyobbítás, zsírleszívás, szemhéj-, orr-, hasplasztika – ezek a legnépszerűbb sebészeti beavatkozások a szépségiparban a Menedzser Magazin cikke szerint, amelyet a Világgazdaság szemléz. Sorrendben a teljes piac 15,8, 14, 12,9, 7,6 és 7,4 százalékát képviselik e műtétek. A nem sebészeti beavatkozásoknál továbbra is a botoxinjekció a leggyakoribb a világ legismertebb plasztikai sebészeket tömörítő szervezete, az ISAPS (International Society of Aesthetic Plastic Surgery) legutolsó, 2017 nyarán a 2016. évi trendekről szóló felmérése szerint.

A legnagyobb mértékben az intimplasztika (45 százalék), a has- (29), illetve felsőtestplasztika, valamit a saját zsír beültetésével elvégzett mellnagyobbítás (22-22) iránt nőtt az érdeklődés ebben az időszakban, de egyre többen végeztettek combplasztikát is, ahol 20 százalék éves bővülés volt megfigyelhető. A legnagyobb visszaesést – 28 százalékkal.

A magyar piac méreteiről nem állnak rendelkezésre pontos adatok, a sebészeknek ugyanis nem kötelező nyilatkozni a beavatkozásokról. A piac erős bővülését ugyanakkor a szakma itthon is érzi, ami együtt jár a nemzetközi trendek gyorsabb hazai megjelenésével is; míg korábban egy-egy újdonságra két-három évet is várni kellett, ma ehhez kevesebb mint egy esztendő is elegendő lehet.

Dr. Gacs János, a Dr. Rose Budapest Plasztikai Intézet plasztikai sebésze kérdésünkre azonban kiemelte: ezek közül azok maradnak hosszabb távon is palettán, amelyek megfelelnek a hazai kulturális jellemzőknek. Életkor alapján a szépészeti beavatkozásra jelentkezők igen széles közönségréteget jelentenek (10–70 év között, de gyermekkorban kizárólag az elálló fülek korrekcióját végzik el). A többség itthon is nő, bár az elmúlt húsz évben ugrásszerűen emelkedett a férfiak aránya, jelenleg 20– 30 százalék között lehet a 15 évvel ezelőtti öttel szemben.

A leggyakoribb beavatkozás a nőknél a mellplasztika, azon belül is a mellnagyobbítás. Ezt követi a hasplasztika, a zsírleszívás, az orr-, a szemhéj- és az arcplasztika. A férfiaknál a nőies emlők korrekciója (gynecomastia), a has- és orrplasztika, a zsírleszívás, illetve 40 év felett a szemhéj- és arcplasztika a leginkább jellemző az FTC (Fine Thread Contour) szálbehúzás mellett.
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés