2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Egészségügyiek az ÁSZ közpénzügyi vezetőképzésén

Lezárult az Állami Számvevőszék közpénzügyi vezetőképzésének ötödik programja, melyben 17 önkormányzati tulajdonú egészségügyi gazdasági társaság, illetve szakrendelőt is működtető kórház első számú vezetője vett részt. 2018 novemberében a témában szervezett konferencia nyitotta meg a képzést: négy témakörben előadások hangzottak el, majd interaktív elemeket is tartalmazó modulokban folytatódott a képzés. A résztvevők ezután hét héten keresztül távoktatás keretében mélyíthették el szakmai és vezetői ismereteiket, hogy aztán a megszerzett tudásról értékelő, záró konzultáció keretében számoljanak be. Az ÁSZ etikus vezetőképző programja 2019 márciusától továbbra is az egészségügy területén folytatódik.

Az Állami Számvevőszék a 2017 decemberében zárult, múzeumigazgatóknak szóló szemináriumát követően, 2018 márciusában a gyermekvédelmi és szociális intézmények vezetőit szólította meg. A második képzési program zárását követően, május végétől újabb ellenőrzötti kör, az önkormányzati gazdasági társaságok vezetői kaptak lehetőséget a programon történő részvételre. Ezt követte a negyedik képzési program, az állami vállalatok vezetői számára, majd 2018 novemberétől az egészségügyi szakrendelők kerültek fókuszba.

Az ÁSZ 2018. november 22-én rendezte meg „Fókuszban az egészségügyi szakrendelők – konferencia és közpénzügyi vezetőképzés" című programját, amely a délelőtti konferenciát követően másfél napos képzési modullal, majd kivételesen héthetes távoktatással folytatódott. A képzési program november 22-i nyitókonferenciáján Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke és dr. Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára tartott előadást. A továbbiakban az ÁSZ két felügyeleti vezetője: dr. Németh Erzsébet és dr. Nagy Imre osztotta meg az ÁSZ ellenőrzési és elemzési tapasztalatait a hallgatósággal.

A nyitókonferencián Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke elmondta: az Állami Számvevőszék 2016 és 2018 között összesen 31 járóbeteg-szakellátást is végző egészségügyi szolgáltató ellenőrzését végezte el. Az ÁSZ ellenőrzései a szakmai feladatellátásra nem terjedtek ki. Ugyanakkor a közpénzekkel és közvagyonnal való szabályszerű gazdálkodás az egészségügyi feladatellátásra is hatással van, mivel a gazdálkodási szabálytalanságok a szakmai feladatellátás biztonságát is veszélyeztetik – hívta fel a figyelmet az ÁSZ alelnöke. Az ÁSZ a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karával együttműködve 2017-től indította el – kifejezetten a már ellenőrzött költségvetési intézmények, illetve köztulajdonban lévő gazdasági társaságok első számú vezetőinek – ingyenes, 50 órás közpénzügyi vezetőképzését. A tematika középpontjában az etikus közpénzügyi gazdálkodás áll – ismertette az alelnök.

Az ÁSZ tanácsadó tevékenységének célja a tudásmegosztás, a „jó gyakorlatok" terjesztése, valamint a közpénzügyi és vezetői ismeretek fejlesztése a közpénzügyi rendszer szervezetei körében. E célt erősítette meg, hogy 2015-ben az Országgyűlés határozatában bízta meg a Számvevőszéket, hogy szélesítse a vezetői rendszerekre vonatkozó tanácsadó tevékenységét és támogassa az etikus közpénzügyi vezetőképzést. Ennek érdekében az ÁSZ a Miskolci Egyetemmel 2016. február 1-jével létrehozta a Közszolgáltatási menedzsment intézeti tanszéket. A 2016 szeptemberében indult képzési program célkitűzése az etikus közpénzügyi vezetőképzés tudományos megalapozása, és kifejezetten a költségvetési intézmények első számú vezetői számára készült, az ő munkájukat kívánja segíteni.

A közpénzügyi vezetőképző program 2019 tavaszán továbbra is az egészségügyre fókuszál: az ÁSZ képzése márciustól kórházak első számú-, és gazdasági vezetői számára válik majd elérhetővé.

hirdetés

Könyveink