hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Számvevők a sürgősségin

Az Állami Számvevőszék igyekszik mielőbb lezárni a sürgősségi ellátás ellenőrzését – nyilatkozta a Magyar Időknek a szervezet tervezési vezetője.

Salamon Ildikótól a Magyar Idők megtudta, hogy a vizsgálatsorozat kezdeti feladatait már elvégezték, az ellenőrzés idén lezárulhat. Újdonság, hogy az Állami Számvevőszék az állampolgárok véleményét is kikérte: a reprezentatív közvélemény-kutatás eredményeit a jelentésben hozzák nyilvánosságra.

Tavaly ősszel fogott hozzá az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a sürgősségi – ahogyan az ÁSZ nevezi, vészhelyzeti – ellátás ellenőrzéséhez. – Első lépésként adatokat kértünk az Emberi Erőforrások Minisztériumától, az Országos Mentőszolgálattól és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől is.

A beérkezett információk alapján elkészültek a számvevői munkaanyagok, ezután kezdődhet a jelentéstervezet összeállítása – mondta el az ÁSZ tervezési vezetője.

a számvevőszék több fontos kérdést is megvizsgál. A sürgősségi betegellátás fejlesztése régóta helyet kap az egészségügyi ágazat hosszú távú fejlesztési programjaiban, így az ÁSZ egyebek mellett arra keresi a választ, hogy az elképzeléseket a 2015-től 2017-ig tartó időszakban átültették-e a gyakorlatba, s a változtatások meghozták-e a várt eredményt.

– Lényeges kérdés például, hogy a miniszter nyomon követte-e, miként működik a sürgősségi ellátás rendszere, értékelte-e az eredményeket, s ellenőrizte-e a kitűzött célok megvalósulását – mondta Salamon Ildikó. – Emellett – folytatta – az is lényeges, hogy az ellátás különféle feladatait teljesítő szervezetek eleget tettek-e kötelezettségeiknek, betartották-e a munkájukat meghatározó jogszabályokat.

Újdonságnak mondható, hogy a számvevőszék az állami szervezetek gyakorlata mellett az érintettek, vagyis a betegek véleményére, tapasztalataira is kíváncsi volt. – Reprezentatív közvélemény-kutatást készíttettünk a témában – mondta Salamon Ildikó, hozzátéve: a kutatás összegző tapasztalatait az ellenőrzés lezárásakor, a számvevőszéki jelentésben teszi közzé az ÁSZ.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink