2020. augusztus. 06., csütörtök - Berta, Bettina.
hirdetés
hirdetés

Egészség Világnap a depresszió jegyében

A WHO 2017. április 7-ét, az Egészség Világnapját a „Depresszió: beszéljünk róla!” témának dedikálta, áll a szervezet és az MPT közös közleményében.

hirdetés

A WHO Magyarországi Irodája valamint a Magyar Pszichiátriai Társaság közös állásfoglalását adott ki az Egészség Világnapján.

A depressziós és a szorongásos megbetegedések gyakoriak a világ valamennyi táján, így Európában és Magyarországon is. Hatással van az érintett személyek hangulatára, érzéseire, és testi egészségére is. A depresszió különböző súlyosságú formában jelentkezhet, a tünetek időtartama, a betegség lefolyása hónapokban és években mérhető. A depresszió és a szorongásos megbetegedések gyakran krónikussá válhatnak. Ugyanakkor felismerhető, diagnosztizálható állapotok, amelyek különböznek az átmeneti szomorúság, stressz és félelem érzéseitől, amelyet valamennyien megtapasztalhatunk az életünk során.

Néhány tény a depresszióról:

A depresszió 2015-ben első helyen állt a betegségben eltöltött életévek rangsorában, az összes betegségben eltöltött életévek 7,5 százalékáért felelős. Minden negyedik nő és minden nyolcadik férfi élete során legalább egyszer szenved depresszióban.

A világon több mint 300 millió ember szenved depresszióban, Európában több, mint 40 millió, míg Magyarországon minden huszadik, közel félmillió ember betegszik meg élete során a depresszió valamelyik formájában. Jelenleg a depresszió a tartós munkaképesség-csökkenés harmadik leggyakoribb oka Magyarországon.

A WHO felmérése szerint a gyakori mentális betegségek aránya növekszik, elsősorban a kis- és közepes bevételű országokban.

Évente több mint 800 ezer ember követ el befejezett öngyilkosságot világszerte, aminek a fő okozója a gyakran kezeletlen depresszió. Magyarországon évente 1800-1900 honfitársunk követ el befejezett öngyilkosságot. Ez a szám bár csökkenő tendenciát mutat, Európai viszonylatban még mindig magasnak tekintendő.

A testi betegségben szenvedők 3-6-szor gyakrabban betegszenek meg a depresszió valamely formájában, ugyanakkor a depresszió megnyújtja a gyógyulási időt, rontja a kezelési kilátásokat és jelentősen megemeli a kezelés költségeit is. Mind ezek miatt a depresszióban (is) szenvedő betegek az egészségügy minden színterén jelen vannak.

A felmérések szerint a világon körülbelül 1000 milliárd USA dollár veszteség keletkezik a depresszió következtében. Ennek a veszteségnek 88%-a az elvesztett munkanapok és a csökkent munkaképesség miatti termelékenység-csökkenés miatt alakul ki. Ugyanakkor minden a depresszió kezelésébe befektetett 1 dollár négyszeresen térül meg.

Annak ellenére, hogy a depresszió gyógyítható betegség, a világon a depresszióban szenvedők fele semmiféle kezelést nem kap és a depresszióban szenvedők háromnegyede nem részesül megfelelő kezelésben. 

A depresszió kezelésére számos hatékony módszer ismert: pszichoterápiás eljárások, gyógyszeres kezelés, fizikai aktivitás valamint biológiai terápiák.

Az e-health módszerek is terjednek, és potenciálisan jó lehetőséget teremtenek majd a további, hatékonyabb kezelésre.

A betegek és környezetük önsegítő, ön-felismerő és ön-gondoskodó tevékenysége kiemelkedő fontosságú.

Ezúton szeretnénk felhívni a döntéshozók, a tudományos és szakmai szervezetek, betegszervezetek és valamennyi magyar állampolgár figyelmét arra, hogy valamennyien szenvedhetünk depresszióban, a depresszió megelőzése és hatékonyabb kezelése a jelen és a jövő generációk érdeke.Közös összefogás nélkül a depressziót és következményeit nem tudjuk kezelni. Kiemeltebb figyelmet érdemlő, magasabb rizikóval rendelkező csoportok többek között a következők:

  • szülés körüli állapotok
  • stresszes munkahelyen dolgozók
  • krónikus és szomatikus betegségben szenvedő páciensek
  • csökkent családi támogatással és szociális háttérrel rendelkező gyerekek
  • azok a gondozók, akik családtagjaikat erőn felül gondozzák
  • szenvedélybetegségben szenvedők
  • idősek

 

Mind ezek alapján javasoljuk, hogy:

        ·         tegyük lehetővé, hogy a prevenció és a depresszió felismerése javuljon, tegyük a depresszió megelőzését és kezelését valódi népegészségügyi prioritássá!

        ·         a  depresszióban szenvedők szélesebb körben kapjanak támogatást

        ·         a depresszióra fordított kutatási támogatás nőjön

        ·         a közvéleményben javítsuk a depresszió és öngyilkosság megelőzésével kapcsolatos tudatosságot, és támogassuk az ezzel kapcsolatos személyes megnyilatkozásokat

        ·         nyújtsunk a társadalomnak pontos, megbízható információkat a depresszió természetéről, hatásáról, gazdasági vonatkozásáról, valamint kezeléséről

Irodalom:

Depression and Other Common Mental Disorders: Global Health Estimates; Geneva; World Health Organisation 2017

Depression, chronic diseases, and decrements in health: results from the World Health Surveys. Moussavi S, Chatterji S, Verdes E, Tandon A, Patel V, Ustun B; Lancet. 2007 Sep 8; 370(9590):851-8

Rihmer Z. (szerk) Depresszió, bipoláris betegség és szuicid prevenció, Oriold és Társai, Budapest, 2014.

Scaling-up treatment of depression and anxiety: a global return on investment analysis Dan Chisholm, Kim Seeny, Peter Sheehan, Bruce Rasmussen, Filip Smit, Pim Cuijpers, Shekhar Saxena; Lancet Psychiatry 2016; 3:415-24

The Global Economic Burden of Noncommunicable Diseases Bloom, D.E., Cafiero, E.T., Jané-Llopis, E., Abrahams-Gessel, S., Bloom, L.R., Fathima, S., Feigl, A.B., Gaziano, T., Mowafi, M., Pandya, A., Prettner, K., Rosenberg, L., Seligman, B., Stein, A.Z., & Weinstein, C. 2011 Geneva: World Economic Forum

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!