2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Életképtelenné tesz a depresszió

Elsősorban a nőket, a fiatalokat és az időseket fenyegeti a depresszió mindennapokat megbénító hatása, írja a WHO jelentése nyomán az InfoRádió.

A WHO adatai szerint 2015-ben nagyjából 322 millió ember küzdött depressziós betegséggel a világon. Ez 18,4 százalékos növekedést jelent egy évtized alatt, ami az emberek növekvő élettartamával van összefüggésben – olvasható az InfoRádió portálján. A depresszió okozta fásultságból és kimerültségből fakadó munkaképesség-csökkenés éves szinten több mint ezer milliárd dolláros globális gazdasági veszteséget jelent.

A depresszió a legfőbb oka a munkaképtelenségnek ma a világban – húzta alá Dan Chisholm, a WHO mentális egészséggel és a pszichoaktív szerek használatának hatásaival foglalkozó részlegének munkatársa, hozzátéve, hogy a betegség 1,5-ször gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál. A jelentés szerint a depresszióval küzdőkön túl további 250 millió ember szenved szorongásos betegségektől, köztük fóbiáktól, pánikrohamoktól, kényszerbetegségtől és poszttraumás stressz-szindrómától. Az említett mentális állapotoktól szenvedők csaknem 80 százaléka él alacsony- és közepes jövedelmű országokban, ami ellent mond annak a nézetnek, hogy ezek a gazdagok betegségei.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink