hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Éger: Bosszantja az orvosokat a sikerkommunikáció

Az orvosokat bosszantja a kormány sikerkommunikációja, mégsem lehet őket mozgósítani – állítja a 24. hu-nak adott interjúban Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Szokatlanul kemény és elkeseredett közlemény jelent meg a Magyar Orvosi Kamarától. Szakad a cérna?

Teljesen hiteles és tisztességes tárgyalópartnerek vagyunk hosszú évek óta, és ezzel nem lehet visszaélni. Azok, akikkel tárgyalunk, nincsenek kellő döntési kompetenciával felruházva. Azt érzem, hogy közel egyéves teljes szünet után, amikor is nem volt tárgyalás a választás óta, most beszélgetés van, járjuk a köreinket. De nagy előremozdulás az egészségügyben nem vizionálható. Látva a 2020-21-es költségvetés számait, az tűnik ki, hogy az ágazat továbbra sem élvez majd prioritást. Ez mindenképpen megszólalást érdemel, mert nagyok a bajok, amiket sikerkommunikációval nem lehet elpalástolni.

Irritálja az orvosokat a kormány kommunikációja?

Igen, bosszantja őket. Azokat főleg, akiknek nem jó a jövedelmi és munkaerő-helyzetük, és megszakadnak a munkában.

A Kásler Miklós vezette minisztériumra gondol, amikor azt mondja, nincs kompetens tárgyalópartner?

Nem csak erre a minisztériumra gondolok. Az egészségügyi kormányzat a rendszerváltás óta folyamatosan és tudatosan inkompetens helyzetbe van sorolva. A kormányokban az egészségügy mindig másodlagos kérdés, mindig a maradékelven kezelik. Az egészségügyi kormányzat érdekérvényességi képessége, mondhatnám, hogy – ha udvarias akarok lenni – szerény.

Egyik kormány sem hozott változást?

Nagyon limitáltan. Volt, mintha egy kicsit engedtek volna. 2016-17-ben valamivel többet engedtek, de most megint nem. Nem jó ez.  El kellene érni végre valahára, hogy abban a helyzetben, amiben most vagyunk, az egészségügyet tegyék a helyére. Minden adott hozzá: pénz, paripa fegyver. Egy dolog hiányzik: egy határozott politikai döntés, amiben nem nemzeti egészségi programokat íratunk, hanem deklaráljuk, hogy Magyarország számára most az egészségügy megjavításának programja alapvető stratégiai kérdés.

Miért nem történik ez?

Például mert a paraszolvencia kérdése nincs napirenden. (...)

Véletlen egybeesés, hogy a MOK megújulását zászlajára tűző, nemrég alakult Újratervezés orvoscsoport színre lépése után egy nappal adták ki a közleményüket?

Semmi köze a kettőnek egymáshoz.

Hogyan vélekedik a csoport legfőbb céljáról: meg kell újítani a kamarát ahhoz, hogy az egészségügy is megújuljon?

Ez egy téves paradigma. Az egészségügy problémáinak feltérképezésével kapcsolatos állításaik igazak, de a kamarával bármit tehetnek, attól az egészségügy nem fog megjavulni. A kamarának jelenleg van egy jól bevált és stabilan működő rendszere. Az a stabilitás, amit képviselünk, megőrzendő érték. A rendszer, amiben működünk, bevált. A törvény által a kamara jogosítványai eléggé korlátozottak, ez baj, de ezen csak a törvény módosításával lehet változtatni. Most egy teljesen jól, stabilan, kiegyensúlyozottan, átláthatóan működő rendszer van. Nagyon sokan vannak olyanok, akik nem látják át a rendszert, és azt kérdezik, minek az egész. Majd a következő választott testületek eldöntik, hogy változtassanak-e ezen a rendszeren. (...)

A teljes interjú

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink