hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Ezt tervezi az Újratervezés

Orvoscsoportot alapított az 1001 orvos hálapénz nélkül néhány tagja Újratervezés néven, az orvosi kamara megújítását is zászlóra tűzték.

A magyar lakosság egészségének ügye a rendszerváltás óta sem kapja meg a betegek biztonságos ellátását garantáló forrásokat – írják a MedicalOnline-hoz eljuttatott közleményükben. Kormányzati ciklusoktól függetlenül hiányzik az a kormányzati figyelem és megbecsülés, ami biztosíthatná ez eredményes, betegbiz­tonságot garantáló gyógyítást és azt, hogy a gyógyítók megfelelő körülmények között kezelhessék betegeiket. A hatékonyan működő egészségügyi intézmények – ahol a betegek és az orvosok is biztonságban érezhetik magukat – egy normálisan működő társadalom alappillérét jelentik.

Ennek ellenére az egészségügy folyamatosan hátrasorolódik a kormányzatok prioritási listáin, és az orvosi hivatás társadalmi rangja is leértékelődik. Az orvostársadalom csak egészségét kockáztató önkizsákmányolással tudja életfeltételeit biztosítani. Mindehhez – részben a magánegészségügy gyors növekedése miatt – az egészségügy intézményrendszerének szétesése, szabályozási, irányítási és etikai válsága társul.

A változáshoz vissza kell szereznünk az orvosi hivatás társadalmi rangját és az egészségpolitikában a szakmai szempontok elsődlegességét. Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy orvosként nem éltünk megfelelően az érdekérvényesítési lehetőségeinkkel, pedig alapvetően csak magunkra számíthatunk. Az orvos­társadalomnak saját kezébe kell vennie a sorsát, és élnie kell önigazgatási, önkormányzati lehetőségeivel. Ehhez egy erős, megújult, és bővített jogosultságokkal rendelkező Orvos-kamarára van szükség.

Céljaink:

Szerethető, értünk dolgozó, eredményes Kamara

A tagokért működő, a tisztességes gyógyítás feltételeiért bátran kiálló, a tagokat szolgáló kamara, e-alapú részvételi demokráciával. A megújulás technikai alapja az e-MOK, megújult, interaktív, a tagok által használt és alakított portállal, amelynek van a betegek felé kommunikáló felülete is.

A tagdíj és a nyújtott szolgáltatások arányosságának megteremtése.

Méltóság

A méltóságot megőrző, kulturált és emberséges ellátás a betegeknek, közmegbecsülést és szakmai elismerést biztosító életút az orvosoknak. Olyan egészségügyet akarunk, amelyben méltó módon lehet gyógyulni és gyógyítani.

Biztonság

A betegek biztonságát és az orvosok jogi – szakmai védelmét is garantáló, betegellátás. Az egészség feltételeinek biztosítása az egészségügy dolgozói számára is, ideértve a munkaidő korrekt és betartott szabályozását. Átlátható, ésszerű és teljesíthető szakmai szabályokat, valamint a szakmai minimumfeltételek biztosítását!

Tisztaság

Hálapénz-mentes, transzparens gyógyulás a betegeknek; tiszta jövedelem, a társadalmi hasznosságunknak megfelelő egzisztenciális biztonság az orvosoknak. Modern európai etikai normák és konzekvensen és transzparensen alkalmazott szankciók.

Szakmaiság

Egységes és könnyen átlátható szakmai szabályrendszeren nyugvó betegellátás. A szakmai társaságok határozottabb részvétele az egészségügyi törvényalkotásban, szakmai irányelvek meghatározásában és a szakmai ellenőrzésekben. A szakmai önigazgatáshoz szükséges jogosultságok visszaszerzése (pl. a Szakmai Kollégiumok kamarai működtetése).

Korszerű, e- health alapú működés

Korszerű, gyógyításban, a továbbképzésben és a betegtájékoztatásban az infó-kommunikációs technológiákat széleskörűen alkalmazó egészségügy, felhasználóbarát, az ellátók munkáját, a betegek tájékoztatását könnyítő alkalmazások.

Kollégáikat arra kérik, hogy amennyiben a fenti célokkal egyetértenek, vegyenek részt a MOK megújításában:

Tegyél azért, hogy jobb legyen

Ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, a változásért kiálló küldöttekre van szükség a MOK-ban.

Ha jobb, eredményesebb érted dolgozó Kamarát szeretnél: vegyél részt a MOK megújításában,

  • vállalj jelöltséget a küldött- és tisztségviselő választáson,
  • és főleg: szavazz, vegyél részt a választáson!

Ha tenni akarsz, ha szerepet, jelöltséget vállalsz, vagy bármilyen módon segítenéd munkánkat, csatlakozz az Újratervezés csoport Facebook oldalához, illetve írj a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címre.

Ne hagyd, hogy mások döntsenek Rólad!

hirdetés

Könyveink