hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Derékfájásra placebo?

A PharmaOnline szerint a placebo-kezelés akkor is enyhítheti a krónikus derékfájásos betegek panaszait, ha tudják, mit kapnak.

A fejlett országokban a felnőttkorúak körülbelül harmada gyakran vagy állandóan küzd a derékfájás jelentette kínokkal. Az Esseni Egyetem kutatói legalább 12 hete derékfájásos betegeknél (n=127) vizsgálták meg azt, hogy miképpen hat a panaszaikra a nyílt placebo-kezelés, írja a PharmaOnline.

Tudja a beteg, hogy placebot kap

A vizsgálatba bevontak közül 67-en 21 napon keresztül napi két alkalommal placebo-kapszulát vettek be,- a szokásos gyógyszereik mellett. A vizsgálat elején tájékoztatták őket arról, hogy placebo-kezelésben fognak részesülni. Emellett, levetítettek nekik egy videót, amiben a placebo-kezelés tudományos megítélését mutatták be és a nyílt placebo-kezeléssel elérhető pozitív hatásokról számoltak be. A vizsgálat primer végpontja a betegek által érzett fájdalom erőssége volt. Szekunder végpontként a fájdalom okozta korlátozottság, a depresszió, a szorongás és a stressz szolgált,- amit standardizált kérdőívek segítségével mértek fel. Objektív mérési kritériumként a csigolyák mozgékonyságát határozták meg.

A placebo-kapszula szignifikánsan jobb, mint a „semmi”

A Pain folyóiratban megjelent eredmények arról tájékoztatnak, hogy néhány területen javulást hozott a látszat-gyógyszer. A nyílt placebo-kezeltek körében jelentősebb mértékű volt a szubjektív fájdalomcsökkenés, mint a placebot nem kapó csoportban. Ez abban is megnyilvánult, hogy a placebot szedők ritkábban fordultak plusz – a korábbi gyógyszereik mellett szedett - fájdalomcsillapító szerekhez. Emellett, a placebo-kezelésben részesülők kevésbé érezték magukat korlátozottnak a mindennapokban, és kevesebb depresszív tünetet mutattak. A szorongásra és a stresszre ugyanakkor nem volt hatása a placebo-kapszuláknak, csakúgy, mint a csigolyák mozgékonyságára sem.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Nem árt, és használ…

A szakemberek feltételezik, hogy már az információs videófilm levetítése pozitív elvárásokat gerjesztett a placebo-kezelt csoportban, ami a későbbiekben hozzájárult a kedvező hatáshoz.  A neurológusok úgy vélik, hogy a jövőben behatóbban kell vizsgálni a placeboban rejlő lehetőségeket, és a nyílt placebo-kezeléseknek indokolt helye lehet a krónikus derékfájás és egyéb panaszok terápiájában,- akkor is, ha annak a „hatásmechanizmusa” nem teljesen feltérképezett.

(Forrás: Pain)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés