hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Gyulladásos derékfájdalom – mit kérdezzen a reumatológus?

A betegséget sem a kollégák, sem a lakosság nem tartja autoimmun, azaz több szervet érintő gyulladásos betegségnek, és esetenként a szakorvosok is csak a saját szakterületüket érintő panaszokkal-tünetekkel foglalkoznak,  mondta lapunknak dr. Szántó Sándor egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Reumatológiai tanszékéről a Magyar Reumatológusok Egyesülete idei szeptemberi vándorgyűlésén.

Az axialis spondylarthritisek (SpA, ismertebb nevén Bechterew-kór) felismerése átlagosan 5-7 éves késéssel történik. A gond az ellátás minden szintjén jelentkezik, mert a betegséget sem a kollégák, sem a lakosság nem tartja autoimmun, azaz több szervet érintő gyulladásos betegségnek, és esetenként a szakorvosok is csak a saját szakterületüket érintő panaszokkal-tünetekkel foglalkoznak, ezért a betegséget nem ismerik fel, a beteg csak komoly késéssel kapja meg a megfelelő kezelést.

A háziorvos sem gondol mindig a betegségre, bár ő többször találkozik a beteggel és teljesebb képet alkothat róla. Viszont a derékfájás prevalenciája gyakorlatilag 100%, a sok traumás-kopásos eset között kell megtalálni a gyulladásos eredetű panaszokban szenvedőket.

A reumatológus számára figyelmeztető jelnek kell lenni, ha a beteg fiatal. A fájdalomcsillapítók ugyan enyhítik a panaszt, de a betegség ettől nem gyógyul meg. A progresszió pedig rokkantsághoz vezet a későbbiekben. A gyulladásos derékfájdalom prevalenciája 0,5%, 200 emberből egyet érint, tehát nem annyira ritka betegség, mint gondoljuk. Figyelmeztethet a gyulladásos eredetre az, ha a fájdalom hosszú távon fennáll (2-3 hónap vagy több), és éjszakai órákban felébreszti a beteget. A gyulladásos eredetű derékfájdalom mozgás hatására csökken, inkább keresztcsonttáji, nem hirtelen rossz mozdulatra, hanem lassan, fokozatosan alakul ki és erősödik.

További fontos jel a társuló tünetek jelenléte: a gyulladás nem izolált, más tünetek is jelen vannak, bár lehet, hogy a beteg nem említi. A reumatológus is kérdezzen rá az estleges gasztroenterológiai panaszokra, a fénykerüléssel, vörösséggel járó szemfájdalomra, a bőrtünetekre.

A betegség nem ártalmatlan, rokkantsághoz vezet. Viszont megfelelő kezeléssel – kis túlzással – akár gyógyítható is. Folyamatos kezelés mellett a beteg egész élete folyamán teljes életet élhet.

Jelen közlemény általános tájékoztatási céllal készült és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt. Konkrét panasz, kérdés esetén kérjük, forduljon kezelőorvosához.

 

A közlemény az AbbVie Kft. támogatásával jelent meg. A megjelent tartalom a szerző saját álláspontját és szakmai véleményét tükrözi, azt a támogatás ténye nem befolyásolta.

 

AbbVie Kft.

1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 7.

Telefonszám: +36 1 455 8600

www.abbvie.hu

 

HUHUR170184

Lezárás dátuma: 2017.10.13.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés