2020. január. 27., hétfő - Angelika.

Debreceni Kardiológiai Napok: kevesebb infarktushalál

Édes István kardiológusprofesszor szerint a magyar egészségügy legnagyobb eredménye, hogy az elmúlt két évtizedben 30 százalékról 10 százalék alá csökkent az akut infarktusban elhunytak aránya.

hirdetés

Húsz év alatt nyolcezerrel csökkent az akut infarktusban meghaltak száma - mondta a professzor a Debreceni Kardiológiai Napok keretében tartott sajtótájékoztatón.

Édes István elsősorban a javuló ellátással, az Európában is példaértékű azonnali katéterterápiás beavatkozási lehetőségek megvalósításával magyarázta az eredményeket.

A kongresszus elnöke elmondta azt is, hogy az elmúlt húsz évben négy esztendővel nőtt a születéskor várható élettartam, ebből két év köszönhető a szív- és érrendszeri betegségek javuló ellátásának.

Czuriga István címzetes egyetemi tanár, a kongresszus titkára hozzátette: kongresszusuk az elmúlt 16 évben az egyik legrangosabb hazai posztgraduális kardiológiai fórummá vált.

Az idei tanácskozás több mint ezer résztvevője elsősorban a koszorúér-betegségek és a szívritmuszavarok időszerű kérdéseiről, terápiájáról kap tájékoztatást. A főként gyakorlati-klinikai jellegű fórumon megismerhetik a világban alkalmazott legújabb kardiológiai irányelveket és ajánlásokat is - fűzte hozzá a professzor.

Csiba László neurológusprofesszor a konferencián az agyi erek, a koszorúerek és az alsó végtagi perifériás erek megbetegedése közös gyökerének az érelmeszesedést nevezte. Ezért indokolt lenne e három megbetegedés együttes szűrésének bevezetése Magyarországon, bár ennek jelenleg szemléleti és anyagi akadálya egyaránt van - mondta.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!