hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Bőrteszttel korábban felismerhető a Parkinson-kór

Német neurológusok egy olyan bőrtesztet fejlesztettek, aminek segítségével a Parkinson-kór már a tipikus mozgászavarok megjelenése előtt diagnosztizálható – írja a PharmaOnline.

A Parkinson-kór korai diagnózisához akár egy 5 mm nagyságú bőrdarabka is elegendő lehet a jövőben, számol be a PharmaOnline a Parkinson-kór diagnosztikájában új utakat nyitó lehetőségről az Acta Neuropathologica nyomán.

Túl későn jelennek meg a Parkinson-kór tipikus tünetei

Eddig a Parkinson-kór diagnózisa a tipikus tünetek, mint a rigor, a tremor és az akinézia megjelenéséig váratott magára. Mire azonban ezek a jelek szemmel láthatók, addigra általában a dopaminerg szinapszisok mintegy 80 százaléka már nem működik és a substantia nigra neuronjainak mintegy fele elpusztul. Az olyan korai jelek, mint a korlátozott szaglóképesség, a depresszió, illetve az emésztési zavarok nem-specifikusnak számítanak. Az alfa-szinuklein agyból való kimutatása pedig jelenleg csak a beteg halála után lehetséges.

Néhány, később Parkinson-kórossá váló beteg már a tipikus tünetek megjelenése előtt agresszív álmokkal és alvás közbeni, véletlenszerű mozgásokkal küzd. A tapasztalatok alapján az ilyen alvászavarokban érintettek 85 százaléka 10-15 éven belül Parkinsonos beteg lesz. Érdekes módon a REM-fázisú alvászavaros (még nem diagnosztizáltan Parkinsonos) betegeknél is kimutathatók post mortem az agyban az alfa-szinuklein lerakódások.

A REM-fázisú alvászavarok és a Parkinson-kór összefügghetnek

A REM-fázisú alvászavarokkal küzdő betegeknél, illetve a Parkinson-kór korai stádiumában lévő pácienseknél a foszforilált alfa-szinuklein lerakódásai a betegség markerének tekinthetők.

Német kutatók először 2014-ben mutatták ki a bőr kis idegrostjain az alfa-szinuklein lerakódásait. Most a kutatócsoport 18 REM-alvászavaros betegnél, 25 korai fázisú Parkinson-kóros betegnél és 20 egészséges, kontroll-személynél vizsgálta azt, hogy milyen gyakorisággal fordul elő a bőrben a foszforilált alfa-szinuklein.

A foszforilált alfa-szinuklein előfordulási gyakorisága a REM-fázisos alvászavaros betegeknél 55,6 százaléknak adódott, a Parkinson-kóros pácienseknél 80 százalék volt, míg az egészséges kontroll-személyek egyikénél sem találtak a bőrben alfa-szinuklein lerakódásokat.

Mérföldkő mind a diagnosztikában, mind a gyógyszerfejlesztésben

A Német Neurológiai Társaság (Deutsche Gesellschaft für Neurologie; DGN) és a Német Parkinson Társaság (Deutsche Parkinson-Gesellschaft) a tesztet mind diagnosztikai szempontból, mind pedig az új gyógyszerek fejlesztését és kipróbálását segítő módszerként mérföldkőként tekinti. Ugyanis, a teszt nemcsak a betegség korai felismeréséhez járul hozzá, de segíti azoknak a korai stádiumú pácienseknek az azonosítását és kiszűrését, akik a jövőben a Parkinson-kór korai stádiumában esetlegesen alkalmazható gyógyszerek klinikai kipróbálásába bevonhatók.

Jelenleg hiányoznak a betegség terápiájából azok a „betegségmódosító” hatóanyagok, amik az idegsejtek pusztulását gátolják. Ezeknek a klinikai hatása, a Parkinson-kór progresszióját lassító tulajdonsága, csak a Parkinson-kór korai fázisában lévő betegek bevonásával lenne vizsgálható.

 (Forrás: Pharmazeutische Zeitung)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés