hirdetés
2020. február. 28., péntek - Ákos, Bátor.
hirdetés

A miniszter bízik abban, hogy a vizsgálat mindent rendben talál

Dokumentumok tűntek el az Uzsokiból

Feljelentést tesz az Uzsoki Utcai Kórház által megbízott ügyvédi iroda az intézményben történt állítólagos kábítószer-túladagolási esetekről szóló cikk "írásához vagy az ellenőrzés akadályoztatásához felhasznált kórlapok eltűnése miatt" – közölte az egészségügyi intézmény csütörtökön. A nemzeti erőforrás miniszter bízik abban, hogy a vizsgálat mindent rendben talál.

hirdetés

A kórház a jó hírnevének megsértése miatt is megteszi a szükséges jogi lépéseket – írták a közleményben. Mint kiemelték: a nyomozás alapját képező orvosi szakcikk szakmai szempontból megalapozatlan, mivel a szigorú elszámolás alá tartozó gyógyszer kiadott mennyisége mindvégig ellenőrzött és nyomon követhető. "A cikk szerzőjének a hamis vád következményeivel is számolnia kell" – közölte a kórház.

Az intézmény vezetése a Magyar György és Társai ügyvédi irodát bízta meg teljes körű jogi képviselettel. Az iroda megkezdte az ügy előzetes vizsgálatát. A kórház "elhamarkodottnak és szakmailag megalapozatlannak tartja a sajtóban megjelent találgatásokat" – írták a közleményben.

A Magyar Hírlap keddi számában írt arról, hogy információik szerint morfintúladagolásban meghalt betegek ügyében vizsgálódik a Budapesti Rendőr-főkapitányság a fővárosi Uzsoki Utcai Kórházban. A lap információja szerint végstádiumban lévő daganatos betegeknek a fájdalomcsillapításhoz szükséges morfiumadag négy-ötszörösét adták be, amelytől az érintettek néhány napon belül meghaltak.

A lapnak egy neve elhallgatását kérő orvos azt mondta, szakmai berkekben fél éve beszélik, hogy vannak fővárosi kórházak, amelyekben rendszeresen alkalmazzák a fenti gyakorlatot, amelyről egy  – orvoskörökben nagy felzúdulást keltő  – cikk is megjelent egy szaklapban.
Az említett szaklap, a Lege Artis Medicinae (LAM) kedd este azt közölte: a cikk nyomán az Egészségügyi Tudományos Tanácsnál hivatalos bejelentést tettek.

A rendőrség a honlapján kedden szűkszavú közleményében azt írta: emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettessel szemben folyik a nyomozás, még senkit nem gyanúsítottak meg. Az Uzsoki kórház szerdán, ugyancsak közleményben azt írta: "mivel érdekeltek a valós történések objektív feltárásában és nyilvánosságra kerülésében", a hatóságokat a hivatalos vizsgálat minden lépésében támogatják. Mint kiemelték: meggyőződésük, hogy "a valótlan és hiteltelen feltételezéseken és sértett személyek rágalmain nyugvó tudatos intézményellenes szándék a megindított hatósági eljárás során tisztázódni fog". Ugyanakkor hozzátették: "a szakmai szabályokat, illetve törvényeket bizonyítottan nem tisztelő munkatársakkal nem kívánunk azonosulni és egy közösségben tevékenykedni".

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter bízik abban, hogy a fővárosi Uzsoki Utcai Kórházban történt állítólagos kábítószer-túladagolási esetek miatt indult vizsgálat azt fogja kideríteni, hogy "rendben folytak a dolgok" az intézményben.

A tárcavezető a Magyar Addiktológiai Társaság VIII. országos kongresszusán Siófokon az MTI érdeklődésére azt mondta, folyik egy vizsgálat, amelynek az eredményét meg kell várni. Beszélt a kórház főigazgatójával, és bízik abban, hogy a vizsgálat azt fogja kideríteni, rendben folytak a dolgok az intézményben.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink