hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Újabb szál az Uzsoki-ügyben

A rendőrség már kihallgatta a morfintúladagolásos cikk szerzőjét (frissítve!)

Az egészségügyért felelős államtitkár tavaly nyár óta ismeri az Uzsoki Utcai Kórházban állítólag morfintúladagolás miatt meghalt betegek történetét – írja a Népszabadság, melynek újságíróját felkereste egy feljelentést tevő édesanya.

Kapócs Gábor, az eredeti cikket közlő Lege Artis Medicinae (LAM) főszerkesztője azt mondta: Szócska Miklós javaslatára tett hivatalos bejelentést Márkus Attila orvos cikkével kapcsolatban az Egészségügyi Tudományos Tanácsnak (ETT). A szakmai és etikai testület pedig azonnal elpostázta a benyújtott dokumentumokat az államtitkárságnak, mondván, nem etikai ügyről van szó, mert ha a leírtak igazak, akkor az a rendőrségre tartozik.

A Népszabadság által feltett kérdésekre a szaktárcánál csak annyit reagáltak, hogy a rendőrségi eljárás végéig nem nyilatkoznak. A lap úgy tudja: az aktát innen a belső hivatali hierarchián belül továbbították, hogy aztán pontosan hol porosodott hónapokig, mire végül a rendőrségi feljelentés megszületett, egyelőre nincs válasz.

A rendőrség emberölés gyanúja miatt nyomoz az állítólagos morfintúladagolásos esetek ügyében, eddig még senkit nem gyanúsítottak meg. Közel száz végstádiumban lévő rákos beteg kezelése esetében merült fel a gyanú, hogy az érintettek halálát morfintúladagolás okozta. A Népszabadság úgy tudja: már tanúk sorát hallgatták ki, köztük Márkus Attilát is. Az orvos most külföldön dolgozik.

Nyíltan kellene beszélni arról, hogy akik már nem remélhetnek gyógyulást a terápiától, azokkal mi a teendő. Ahogy orvosok fogalmaztak: ez most egy „fekete lyuk”, így kerülhet sor akár kényszereutanáziára is. Ha pedig valamelyik orvos rossz döntést hoz, és ha netán egy-egy belső fórumon beszélne is erről, rendre azzal intik le: „csinálni, nem beszélni!”

Egy másik orvos azt mesélte, hogy egy viziten a szondán át táplált gégerákos beteg, amikor az ágyához értek, előhúzott egy táblát, melyre az volt írva: „Professzor úr, még ne engedje el a kezem.” Mint utóbb kiderült, az előző viziten a beteg meghallotta, amint a főorvos azt mondja a nővérnek, „Neki már elengedhetjük a kezét”, ami az orvosok között azt jelentette, hogy már csak fájdalomcsillapítót kaphat, valójában lemondtak róla. A beteg mindebből arra következtetett, hogy ezzel a mondattal halálra ítélték.

A történetet mesélő orvos azt mondta: a mai napig nem tud szabadulni az élménytől, már csak azért sem, mert ez a beteg néhány napon belül valóban meghalt.

Az orvos lelkiismerete az egyetlen minőségi kontroll a gyógyításban – állította Matkó Ida orvos, a Szószóló betegjogi alapítvány alapító elnöke. Sajnálatát fejezte ki, hogy ezt az ügyet az orvostársadalom nem arra használja fel, hogy „gyógyuljon”, és kibeszélje legalább a szakmán belül az ügy tanulságait.

*

A Népszabadság újságírójánál jelentkezett egy édesanya, aki 2009 márciusában vesztette el lányát az Uzsoki kórházban. Azt mondta, ő is feljelentést tett korábban, mert szerinte túladagolták a morfint lánya kezelésekor. Nem állítják, hogy a morfin túladagolás vitte el a lányukat, bár kizárni sem tudják ennek a lehetőségét. Azt viszont igen, hogy jóval több morfint kapott, mint kaphatott volna, és emiatt sokat szenvedett.

Danó Anna
a szerző cikkei

(forrás: Népszabadság )
hirdetés

Könyveink