hirdetés
2020. január. 20., hétfő - Fábián, Sebestyén.
hirdetés

Uzsoki: támogatják a hatósági eljárást

A szakmai szabályokat, illetve törvényeket bizonyítottan nem tisztelő munkatársakkal az Uzsoki Utcai Kórház nem kíván azonosulni és egy közösségben tevékenykedni, a hivatalos vizsgálatban támogatják az eljáró bűnüldöző szerveket – olvasható az intézmény közleményében azzal kapcsolatban, hogy emberölés gyanúja miatt a rendőrség nyomozást indított az állítólagos morfintúladagolásos esetek miatt.

hirdetés

A Magyar Hírlap keddi számában írt arról, hogy információik szerint morfintúladagolásban meghalt betegek ügyében vizsgálódik a Budapesti Rendőr-főkapitányság a fővárosi Uzsoki Utcai Kórházban. A lap információja szerint végstádiumban lévő daganatos betegeknek a fájdalomcsillapításhoz szükséges morfiumadag négy-ötszörösét adták be, amelytől az érintettek néhány napon belül meghaltak.

A lapnak egy neve elhallgatását kérő orvos azt mondta, szakmai berkekben fél éve beszélik, hogy vannak fővárosi kórházak, amelyekben rendszeresen alkalmazzák a fenti gyakorlatot, amelyről egy – orvoskörökben nagy felzúdulást keltő – cikk is megjelent egy szaklapban.
Az említett orvosi szaklap, a Lege Artis Medicinae kedd este azt közölte: a cikk nyomán az Egészségügyi Tudományos Tanácsnál hivatalos bejelentést tettek.

A Fővárosi Önkormányzat Uzsoki Utcai Kórháza szerdai közleményében úgy fogalmaz: meggyőződésük, hogy "a valótlan és hiteltelen feltételezéseken és sértett személyek rágalmain nyugvó tudatos intézményellenes szándék a megindított hatósági eljárás során tisztázódni fog." Az ezt célzó hivatalos vizsgálat minden lépésében támogatni kívánják az eljáró bűnüldöző szerveket – teszik hozzá – , mivel, mint írják, "érdekeltek vagyunk a valós történések objektív feltárásában és nyilvánosságra kerülésében".

"A szakmai szabályokat , illetve törvényeket bizonyítottan nem tisztelő munkatársakkal nem kívánunk azonosulni és egy közösségben tevékenykedni" – olvasható a közleményben. 

Az intézmény hangsúlyozza, hogy a kórház egyes munkatársait hivatásuk szakszerű gyakorlásában "durván sértő gyanúsítások tisztázása után" minden lehetséges jogi és erkölcsi segítséget megadnak majd az érintetteknek. Mint írták, az Uzsoki Utcai Kórház vezetése és dolgozói értetlenül és megdöbbenéssel fogadták az intézmény gyógyító tevékenységét és szakmai tekintélyét "súlyosan sértő" eseményeket.

A rendőrség a honlapján kedden szűkszavú közleményében tudatta: emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettessel szemben folyik a nyomozás, még senkit nem gyanúsítottak meg. Az MTI Hírcentrum úgy tudja: az eddigi vizsgálatok szerint csaknem hetven végstádiumban lévő rákos beteg esetében merült fel a gyanú, hogy a beteg halálát morfintúladagolás okozta a kórházban.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke korábban úgy nyilatkozott: amíg a hatósági nyomozás tart, az ügyet visszafogottan kell kezelni, és fenn kell tartani az ártatlanság vélelmét. Hozzátette: ha bebizonyosodik a cikkben felvázolt szabálytalan gyógyszerhasználat, esetleg az eutanázia, az egyértelműen etikai vétségnek minősül, és az ügynek büntetőjogi következményei is lehetnek. Hozzátette: az orvosi kamara jelenleg érvényes, valamint a jövő januártól hatályos etikai kódexe szerint a szabálytalan gyógyszerhasználat mint szakmai szabályszegés etikai vétségnek minősül, az eutanázia pedig tiltott.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint ha az Uzsoki Utcai Kórházban történt állítólagos gyanús halálesetekről szóló cikk feltételezései igazak, a kórházban az eutanázia aktív formáját követték el, ami minden magyarországi jogszabállyal ellentétes.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága azt közölte: az Uzsoki kórház ügyében rendőrségi vizsgálat folyik, és annak zárultáig nem kívánnak nyilatkozni.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink