hirdetés
2019. március. 26., kedd - Emánuel.

Bélkárosító lehet a titán-dioxid

A gyógyszertechnológiában is alkalmazott segédanyag, a titán-dioxid a krónikus gyulladásos bélbetegségek esetén fokozhatja a gyulladást; az érintett betegeknél javasolt a segédanyag kerülése, közölte a PharmaOnline.

A gyógyszerekben, élelmiszerekben és kozmetikumokban egyaránt alkalmazott világítóan fehér színű segédanyag, a titán-dioxid a krónikus gyulladásos bélbetegségek esetén fokozhatja a gyulladást, ronthatja a betegek állapotát.

A titán-dioxidot különféle iparágakban használják a fehér színhatás elérésére. A festékektől kezdve az élelmiszereken és kozmetikumokon keresztül a gyógyszerekig széles körben nyer alkalmazást a termékek csomagolásán számos esetben E171-ként feltüntetett segédanyag. Mivel a krónikus gyulladásos bélbetegeknél a bél barrier-funkciója sérült, így esetükben fennáll annak a veszélye, hogy a szervezetbe jutó titán-dioxid nanopartikulumok a szisztémás keringésbe jutnak, majd a lépben feldúsulnak, írja a lap.

Egy zurüchi kutatócsoport nemrégiben azt tanulmányozta, hogy miként érvényesülnek a titán-dioxid hatásai sejtkultúrákon és állatokon. Petri-csészés kísérletek arra utalnak, hogy a titán-dioxid nanopartikulumok átlépik a humán bélepitel sejteket, majd a makrofágokban feldúsulnak, ilyen módon az ún. NLRP3-inflammaszóma protein-komplex aktiválásához vezetve, illetve a nem-specifikus immunrendszeren keresztül a gyulladáskeltő mediátorok felszabadulását fokozva.

Egereknél a titán-dioxid nanopartikulumok fogyasztása az NLRP3-komplex aktiválódását váltotta ki, és kifejezett bélgyulladáshoz, bélfalkárosodáshoz vezetett.A Gut szakmai folyóiratban is publikált eredményeik alapján a szakemberek azt javasolják, hogy a krónikus bélbetegek lehetőleg kerüljék a titán-dioxid fogyasztását. Mindez azonban meglehetősen nehezen kivitelezhető, hiszen az E171-es segédanyag felhasználása egyre inkább széles körűvé válik.

Becslések alapján embereknél a naponta felvett titán-dioxid mennyiség, viszonylag nagy szórást mutatva, 2-2,5 mg/testtömegkilogrammra tehető. Sajnos, jelenleg nem létezik semmiféle szabályozás az élelmiszerek titán-dioxid tartalmára vonatkozóan.

A segédanyagként titán-dioxidot tartalmazó gyógyszerek alkalmazását tekintve feltételezhető, hogy azoknál a formulációknál, amik titán-dioxid tartalma a módosított hatóanyag-felszabadulás miatt csak a bélben válik szabaddá, lokálisan viszonylag magas titán-dioxid koncentrációk jöhetnek létre. Ilyen esetekben egy potenciális bélepitel károsodás lehetőségével is számolni kell.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A rovat támogatója

 


Ferring Magyarország Kft,
Székhely: 1138 Budapest, Tomori utca 34.
Elektronikus elérhetőség: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Aktuális szerkesztőnk

 

 

Dr. Barcs István
főiskolai tanár, tanszékvezető,  Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Epidemiológiai Tanszék  

 

Életrajz>>>

 

Az átlátható egészségügyért folytatott küzdelmünk kiemelt célja, hogy végre mindenki tisztán láthasson az egészségügy válságát talán legvilágosabban mutató probléma, a kórházi fertőzések ügyében.

Mi a baj az Orvosi Kamarával? Min akar változtatni az Újratervezés csoport? Egyáltalán miért van szükség reformra és milyen hatással lehet mindez a betegek, vagyis a mi életünkre?