2021. szeptember. 20., hétfő - Friderika.
hirdetés

Gasztroenterológia témában manapság mind szakmai, mind laikus körökben nagy az érdeklődés az ételallergia, az ételintolerancia és ezen belül is a hisztaminintolerancia iránt.

Széklettranszplantációs betegellátó egységet és baktériumsejtbankot hoztak létre a Debreceni Egyetemen.

A Journal of Hepatology folyóiratban jelent meg az ESPRESSO vizsgálat összefoglalása, mely szerint az elhízott édesanyák gyermekeinél háromszoros a nem-alkoholos eredetű zsírmáj kialakulásának kockázata az egészséges testtömegű anyákéhoz képest.

Az OTSZ Online szerint H.pylori fertőzés esetén a 14 napos hibrid terápia jobb eradikációs arányt eredményez és kevesebb mellékhatással jár.

Az élelmi rostok és a „jó” bélbaktériumok önmagukban is kedvezően befolyásolják a bélrendszer egészségét. Kevésbé ismert az a tény, a bélbaktériumok is „szeretik” a rostban gazdag ételeket, így a bél mikrobiomja szempontjából sem mindegy, mennyi rostot fogyasztunk.

Nálunk a bő egy esztendő alatt senki sem kapott Covid-19-fertőzést az endoszkópos vizsgálatok során – mondta dr. Altorjay István, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság vezetőségi tagja.

A nem alkoholos zsírmáj állapota testmozgással és egészséges táplálkozással jelentősen javítható, írja az OTSZ Online.

A Leuveni Katolikus Egyetem kutatói az irritábilis bél szindróma patomechanizmusának okait kutatva megfigyelték, hogy a betegek többségénél a hasi fájdalmak valamilyen meghatározott étel elfogyasztását követően jelentkeznek.

hirdetés

Én használok maszkot és mindenki mást is erre buzdítok, a tudomány eredményeire alapozott szakmai álláspont jelenleg ez.

Leszólítottunk pár koronavírust tagadó vagy az oltást ellenző járókelőt, és a beszélgetés során hirtelen megjelent dr. Kemenesi Gábor virológus.