hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Baktériumrezisztencia: festik a jövőt

A kórházi multirezisztensek ellen is bevethető mikróbaölő burkolóanyagok szegedi vizsgálatáról beszél Nagy Erzsébet klinikai mikrobiológus professzor a Délmagyarországnak.

„Megvizsgáltuk, hogy különböző festékekbe keverve a nanoezüsttel módosított titán-dioxid bevilágítás hatására hogyan pusztítja az antibiotikum rezisztens kórházi baktérium törzseket. Közvetlen kontaktus és egy-másfél órás bevilágítás után a baktériumok 99,9 százaléka elpusztult.”

– A másik modellkísérletünkben azt néztük meg – idézik tovább a professzorasszonyt  –, hogy egy zárt térben a levegőben lévő különböző baktériumokra, gombákra hogyan hat, ha e teret olyan felületek határolják, amelyeket az innovatív festékkel kenték be. A kísérletek kezdetén mintát vettünk, megszámoltuk, milyen mennyiségű mikroba van jelen a légtérben. Majd a normál fényű bevilágítás után, 24 óra múlva újra megszámoltuk a levegőben található mikrobákat, és kimutattuk, hogy majdnem nullára csökkent az élő mikroorganizmusok száma. Ez a rendszer nem csupán egy köbméteres térben működik, hanem egy kórházi szoba esetében is hathat. Ezért e szernek az antibakteriális, gombaellenes feltételezett hatását az SZTE új klinikai tömbjében ilyen festékkel kezelt kórtermekben is vizsgáljuk majdolvasható a delmagyar.hu-n.

(forrás: delmagyar.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink