hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Olvasson, mielőtt kenne! – javasolja a bőrgyógyász

A naptej is okozhat rákot – címmel ír a Népszava az élelmiszerekben és falfestékekben is  alkalmazott titán-dioxid napvédő szerek adalékaként való felhasználásáról.

A vegyület falfestékek fontos összetevője, de megtalálható bébiételekben és [fehér] színező hatása miatt számos élelmiszerben is előfordul – idézi a lap dr. Kohán József bőrgyógyászt. A vegyület szinte korlátok nélkül juthat az emberi szervezetbe, ottani hatásait már a nyolcvanas évektől kutatják - tette hozzá.

Az anyag az Egyesült Államokban már tiltólistára került, mivel rákot okozhat. Ez itthon még nem történt meg. Kohán elmondása szerint ugyan már többször is megkereste az illetékes állami hatóságokat a titán-dioxid lehetséges veszélyei miatt, kérvényét azonban minden alkalommal elutasították. A hivatalos indoklás szerint azért, mivel a vegyület az uniós tiltólistán sem szerepel, ezzel pedig hazánkban sem kell beszüntetni annak használatát. Ugyanakkor a vegyület gyártásáról és megsemmisítéséről külön jogszabály rendelkezik – olvasható a napszava.hu-n.

(forrás: Népszava Online)

cimkék

hirdetés

Könyveink