hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Bármi áron beadják a keserű pirulát

Még idén 26, a következő két évben pedig újabb 120 milliárd forintot von ki a gyógyszerár-támogatási rendszerből az Orbán-kormány. A kassza - szakértők szerint drámai következményekkel járó - megnyirbálását nehéz nem megszorításként értékelni, főként hogy a kabinet a kivont forrásokat a korábbi ígéretekkel szemben nem az egészségügybe forgatja vissza. Most azt állítják, adósság csökkentésre fordítják - írja a Népszava.

Folytatódik az egyes egészségügyi törvények módosításának vitája, melyet az Országgyűlés a múlt héten kezdett. A "salátatörvény" több lényeges változást hoz a gyógyszerellátásban, ha ugyanis megszavazzák a nemzeti erőforrás miniszter javaslatát, már júliustól életbe léphetnek az új ártámogatási szabályok. A többi között a jelenlegi 12-ről 20 százalékra emelkedik a gyártói különadó, ezen felül a gyártókra kiszabható bírság súlyos szabálytalanság esetén a mai hússzorosára nőne, de ellenőriznék a drágább gyógyszeres terápiák hatékonyságát is, ahhoz kötve támogatásukat. Meghatároznák továbbá az úgynevezett "preferált referencia ársávot", amely egy-egy kiválasztott referenciatermék mellett az annál olcsóbb, valamint a legfeljebb 5 százalékkal drágább gyógyszerek körét jelenti. A már szabadalmi védettségüket vesztett gyógyszereket pedig állítólag kedvezőbb áron teszik elérhetővé, így bizonyos olcsóbb, azonos terápiás eredményű készítményeket - generikumokat - a biztosító kifejezetten ajánlani fog.

A Népszava kiemeli, a júliusi határidő azért fontos, mert mint már az év elején is tudni lehetett, a 2011-es költségvetésben alultervezték a gyógyszerekre szánt keretet, ezért az csak megszorítások árán tartható. A támogatásokat 25,9 milliárd forinttal csökkentő csomag az idei 343 milliárdos kasszát vágja meg, de nem számít bele a következő két évre kijelölt 120 milliárdos lefaragásba. Ezért már előrevetítették azt is, hogy 2012-13-ra szükséges a gyógyszerár-támogatási rendszer további átalakítása. Például jövőre már büntethetik azokat a betegeket, akik nem szedik rendszeresen a gyógyszerüket, illetve túlsúlyosak vagy dohányoznak. Ők többet fizethetnek majd a szükséges piruláikért.

A salátatörvény indoklása szerint "elsősorban a Széll Kálmán Tervben foglaltak végrehajtása" a cél. Csakhogy - fogalmaz a Népszava - az orbáni megszorító csomag eredetileg egészen másként tálalta a gyógyszerkassza megvágását (is), mint az azóta nyilvánvalóvá vált. Egyszóval: hazudtak. "Az átszervezéssel megtakarított forrásokat a kórházak fejlesztésére, vagy akár az egészségmegőrzést nagyban szolgáló tömegsport programokra" - fordítjuk. Talán nem is véletlenül hiányzott a Terv idevágó mondatából az állítmány, hiszen hosszú hónapok ígérgetései után egyértelművé vált: a gyógyszerkasszát érintő, több százmilliárdos megszorítás nem az egészségügy reformjához, hanem az ágazatból történő forráskivonáshoz szükséges. Az orbáni csomag azonban még az idézet mondat hiányosságaival is ígéreteket fogalmazott meg: "a gyógyszergyárak extraprofitjához ezentúl nem járul hozzá feleslegesen a magyar adófizetők pénze. Több jut gyógyításra és egészségmegőrzésre, ezzel az emberek általános egészségügyi állapota is javulhat, csökkenhet a munkától betegség miatt távol töltött idő, amely összességében szintén jó hatással van az államadósság újratermelődésének megakadályozására" - érveltek. De még a program bemutatásakor is azt állították, kizárólag egészségügyi célokra fordítják a gyógyszereken megtakarított összeget. Az egészségügyért felelős államtitkár is erre utalt amikor azt mondta: "nem kizárt, hogy még lehetnek tartalékok a gyógyszerkasszában, de azt az egészségügybe kell visszaforgatni".

A teljes cikk a Népszava oldalán olvasható.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés