hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Zikaláz: 4000-ből 1 Guillain-Barré-tünetegyüttest is szerez

Francia kutatóknak sikerült bizonyítaniuk az összefüggést a Zika-vírus és a bénulást okozó Guillain-Barré-tünetegyüttes (GBS) között, ami azt jelenti, hogy a zikajárvány sújtotta országokban várhatóan növekedni fog az idegrendszert érintő betegség előfordulásának gyakorisága.

A párizsi Pasteur Intézet vezető munkatársaként dolgozó Arnaud Fontanet vezette kutatócsoport 42 olyan páciens vérmintáját elemezte, akik Zika-vírussal fertőződtek meg a Francia Polinéziát 2013-2014-ben sújtó járvány során, írja a BBC hírpotálja.  A The Lancet című brit orvosi lapban közölt tanulmány szerint a pácienseknél nagyjából hat nappal a fertőzés után jelentkezett a Guillain-Barré-tünetegyüttes.

A mutatók alapján a kutatók arra jutottak, hogy minden Zika-vírussal fertőzött négyezer emberből egynél jelentkezhet az idegrendszert érintő ritka betegség.

"Ezeknek a GBS-szel diagnosztizált pácienseknek az állapota gyorsabban romlott, mint azt ennél a betegségnél tapasztalni szoktuk, ugyanakkor amint túlvoltak a betegség akut fázisán, gyorsabban haladt a felépülésük is", mondta Fontanet.

A 42 betegből egy sem halt meg, ugyanakkor néhányuknak még hónapokkal a megbetegedés után is segítségre volt szükségük a járáshoz. A szakemberek szerint a zikajárvány sújtotta országoknak érdemes felkészülniük a GBS-es esetek számának megnövekedésére.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az elmúlt hetekben Brazíliából, Kolumbiából, El Salvadorból, Suriname-ból és Venezuelából is a végtag- és izomgyengeséget, légzészavart, súlyos esetben teljes bénulást előidéző betegség terjedését jelentették.

Az emberi és állategészségügyi kutatásokat támogató Wellcome Trust karitatív szervezet igazgatója, Jeremy Farrar szerint a mostani tanulmány szolgál az eddigi legmeggyőzőbb bizonyítékkal a Zika-vírus és a Guillain-Barré-tünetegyüttes közötti ok-okozati kapcsolatról.

A WHO szerint a GBS-es páciensek 3-5 százaléka még a legfejlettebb egészségügyi szolgáltatások mellett is belehal a betegség komplikációiba.

A WHO február elsején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol a kór 2014 februárjában jelent meg az őslakosok körében Brazíliában. A szervezet nemrég közölte: egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy összefüggés van a vírus és a kóros kisfejűség, vagyis a mikrokefália között, de a gyanú igazolásához akár 4-6 hónapra is szükség lehet.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés