hirdetés
2020. január. 27., hétfő - Angelika.
hirdetés

Az Omninvest fizet, de a vádakat nem ismeri el

Az Omninvest Kft. az általa igénybevett kétmilliárd forintos pályázati támogatás visszafizetésével nem ismeri el a sajtóban ellenük megfogalmazott vádakat.

hirdetés

A visszafizetésre vonatkozó kötelezettség-vállalásról az új magyar tulajdonosok döntöttek egyrészt a cégnél lévő több száz munkahely megőrzése érdekében, valamint azért, mert nem akarták a pályázati kifizetések elszámolása során a magyar állam konfrontálódni kényszerüljön az Európai Unióval - írta az Omninvest közleményében.

A cég a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatallal (NKTH) történt egyeztetések alapján hetekkel ezelőtt vállalt írásos kötelezettséget a 2006-ban felvett támogatási összeg visszafizetésére - emlékeztetett, hozzátéve: "a megállapodás részleteiről az NKTH nélkül, önállóan nem áll módunkban nyilatkozni".

Ismét felhívták a figyelmet arra, hogy az Omninvest Development Kft. pályázaton való részvétele, a támogatási szerződés megkötése az akkor hatályos magyar jogszabályoknak megfelelt. Hozzátették: csak ez év tavasszal vált ismertté, hogy az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága vizsgálatot folytatott a támogatással kapcsolatban, amely során megállapította, hogy a szóban forgó kutatási tevékenység elszámolása uniós rendeletbe ütközik. Ezt a rendeletet 2006-ban még nem ültették át a magyar jogrendbe, így a szerződő felek előtt nem volt ismert - írták.

A nemzetgazdasági miniszter június végén indított vizsgálatot az Omninvest állami támogatásával kapcsolatban, "lehetséges ugyanis, hogy "a cég önmagát bízta meg a H1N1 influenza-járvány elleni oltóanyag kifejlesztésével" - közölte akkor a tárca, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság Versenyjogi Főigazgatósága is vizsgálatot folytat az ügyben.

Ezt követően július végén Papcsák Ferenc kormánybiztos jelentette be, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálja az állam Omninvest Kft.-vel kötött szerződéseit is. Erre a cég annyit reagált, hogy "az Omninvest, ahogy eddig, úgy ezután is nyitottan áll minden vizsgálat elé".

Október végén az MTV híradóban hangzott el, miszerint már a vám- és pénzügyőrség nyomozást folytat jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és adócsalás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Ezután a KEHI közölte: várhatóan feljelentést tesznek a cég ellen.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink