hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Az OGYÉI a kivont készítmények visszavételéről (Bővítve: a NEAK a térítési díjról!)

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége (GYNSZ), a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) és a forgalomba hozatali engedély jogosultak egyeztetéseinek köszönhetően megállapodás született a július 4-én kivon, valsartan hatóanyagú készítmények visszavételének gördülékeny ügyintézése érdekében.

A megállapodás értelmében alábbiakról született döntés:

  • A kivont készítmények gyógyszertári készleteit a gyógyszer-nagykereskedők a gyógyszertáraktól 2018. július 26-ig veszik vissza. A jogszabálynak megfelelően, a gyógyszertárak elsődlegesen annak a nagykereskedőnek küldjék vissza az érintett termékeket, amelyiktől vásárolták. Amennyiben erre nincs lehetőség, az elsődleges beszállító a következő választandó nagykereskedő.
  • A betegektől a minőségi hibás valsartan hatóanyagú gyógyszerek visszavételére 2018. július 30. és augusztus 31. között van lehetőség. Betegenként maximum 2 db, bontatlan, lejárati időn belüli doboz visszavételére van mód.
  • A betegek a kivont gyógyszerek visszavételkor érvényes térítési díját kapják vissza. A betegeknek kifizetett összeg elszámolás-technikájára vonatkozóan az informatikai rendszergazdákkal az egyeztetés megkezdődött.
  • Az ilyen módon a gyógyszertárak által a betegeknek kifizetett összeget az adott termékek forgalomba hozatali engedély jogosultja téríti vissza a gyógyszertárnak a nagykereskedők közreműködésével.
  • A betegektől átvett minőségi hibás gyógyszereket forgalomba hozatali engedély jogosultak szerint elkülönítve 2018. augusztus 31-ig kérjük gyűjteni, tárolni és ezt követően a nagykereskedőnek és ezt követően a nagykereskedőnek egy alkalommal átadni.
  • Az így átadott készítmények 2018. augusztus 31-ét követően a főbeszállító nagykereskedő közvetítésével jutnak el a forgalomba hozatali engedély jogosultjához.
  • A fentiekre vonatkozó hatósági rendelkezést a gyógyszertárak 2018. július 26. előtt megkapják.

Az OGYÉI ügyfélszolgálata kérdés esetén az érdeklődők rendelkezésére áll, munkaidőben (munkanapokon 8:00-16:30) az alábbi elérhetőségeken:

  • Telefon: (+36 1) 8869-409
  • Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közleménye a valsartan tartalmú és helyettesítő vérnyomáscsökkentő készítmények térítési díjáról

 

Az Európai Unió valamennyi tagállamában kivonták a szennyezett valsartan hatóanyagot tartalmazó gyógyszereket, melynek hatására sok betegnek Magyarországon is változtatni kell gyógyszerelésén.

Ez azonban nem jelent térítési díj emelkedést a betegeknél.

A vérnyomáscsökkentő készítmények támogatása hagyományosan magas (55% vagy 80%) Magyarországon, melynek eredményeképp a betegek jelenleg havi 372-2258 Ft-ot fizetnek valsartan tartalmú gyógyszereikért, attól függően, hogy melyik cég, milyen hatóanyag-tartalmú gyógyszerét használják.

A valsartan tartalmú készítmények további használatára, illetve váltására vonatkozóan közös ajánlást adott ki az Egészségügyi Szakmai Kollégium Kardiológiai Tagozata, a Magyar Hypertonia társaság és a Magyar Kardiológiai Társaság (az ajánlás elérhető itt ).

Az ajánlásnak megfelelően azon betegek, akik jelenleg olyan valsartan tartalmú készítményt használnak, melynek hatóanyaga szennyezet lehet, átállíthatók:

megfelelő minőségű valsartan tartalmú készítményre,

azonos hatástani csoportba tartozó másik hatóanyagot tartalmazó készítményre,

vagy hasonló hatástani csoportba tartozó eltérő hatóanyagot tartalmazó készítményre.

Ezen készítmények jelentős részének kedvezőbb a térítési díja, mint amennyit a betegeknek jelenleg gyógyszereikért fizetni kell. A megfelelő minőségű valsartant tartalmazó készítmények térítési díja 372-2258 Ft egy hónapra, az azonos hatástani csoportba tartozó másik hatóanyagot tartalmazó készítmények esetén 267-3105 Ft-ot kell fizetnie a betegnek havonta, az ajánlásban szereplő, hasonló hatástani csoportba tartozó eltérő hatóanyagot tartalmazó készítményre a térítési díj a legalacsonyabb: 75 Ft-tól 1494 Ft-ig terjed a beteg által fizetendő havi költség.

A helyettesítő termékek részletes felsorolását, és térítési díját az alábbi táblázat tartalmazza.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés