hirdetés
2024. szeptember. 01., vasárnap - Egyed, Egon.
hirdetés
hirdetés

 

Az is jó, ha csak hétvégén mozog

A hvg.hu szerint, aki hetente két nap alatt tudja le az egy hétre ajánlott mozgásmennyiséget, az is élvezheti a mozgással együtt járó előnyöket.

A kínai Hangcsoui Egyetem kutatói a brit Biobankból dolgozva 75 500 ember egészségügyi adatait vizsgálták meg; az átlagos életkor 62 év volt. Az érintettek adatai a csuklójukon lévő aktivitásmérőből származott. Három csoportba osztották be őket:

  • inaktívak: nem volt meg az ajánlott heti 150 perc közepes vagy erőteljes fizikai aktivitás,
  • rendszeresen aktívak: az irányelveknek megfelelő mozgási mennyiség eloszlott a hétre,
  • a hétvége harcosai: azok, akik az iránymutatásban foglalt idő több mint 50 százalékát egy-két nap alatt teljesítették (nem feltétlenül a hétvégén).

A kutatók 8,4 éven át követték a résztvevők egészségügyi adatainak alakulását, az eredményeket pedig az egészséget befolyásoló tényezőkkel – például dohányzás, alkoholfogyasztás – korrigálták.

A Nature Aging című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az első csoportba 24 300, a másodikba 21 200, míg a harmadikba 30 ezer ember került. Az eredmények azt mutatták, hogy az inaktív felnőttekhez képest azoknál, akik csak heti két napot mozogtak 26 százalékkal alacsonyabb volt a demencia, 21 százalékkal a stroke és 45 százalékkal a Parkinson-kór kialakulásának kockázata. A depresszió és a szorongás 40 és 37 százalékkal volt alacsonyabb az inaktív csoporthoz képest, írja a lap.

Mabel Amber, who will one day képe a Pixabay-en
Mabel Amber, who will one day képe a Pixabay-en

(forrás: hvg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink