hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Majmok, védettség, AIDS

Az AIDS-szel szemben ellenálló majomfajok genomjainak vizsgálatakor a TLR4-receptor csökkent mértékű affinitását igazolták, ami kulcsszerepet tölthet be a majomfajok védettségének biztosításában, közölte a PharmaOnline.

Egyes majomfajok védettnek bizonyulnak a szerzett immunhiányos tünetegyüttessel, azaz az AIDS-szel szemben. Ezekhez a majomfajokhoz tartozik a Nyugat-Afrikában honos kormos mangábé is.

Az embernél immunhiányt okozó vírus (HIV) eredete különböző afrikai majomfajokhoz nyúlik vissza, amik szervezetét úgynevezett majomfajokat megfertőző immunhiányt okozó vírus (SIV) képes megtámadni. Azonban egyes majomfajok szervezete ellenállónak tűnik a SIV-infekcióval és -expozícióval szemben, és évekkel később sem mutatja az immungyengeség jeleit, ellentétben az ember HIV-vel szembeni hiányzó védettségével, írja a lap.

Ahhoz, hogy a kutatók megfejthessék az említett majomfaj AIDS-szel szembeni ellenálló képességének okát, a humán és a kormos mangábé genomok teljes mértékű összehasonlítására volt szükség. A kutatók a Nature folyóiratban publikált közleményükben az immunrendszer egyes proteinjeinek jelentős különbségéről számolnak be. A legfeltűnőbb különbséget a toll-szerű receptoroknál (TLR4) találták.

Kormos mangabé majom (Cercocebus atys lunulatus) Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_mattiaath'>mattiaath / 123RF Stock fotó</a>
Kormos mangabé majom (Cercocebus atys lunulatus) Copyright: mattiaath / 123RF Stock fotó

A kutatók különböző módszerek alkalmazásával bizonyították, hogy a TLR4 a kormos mangábé majomfajban csekély affinitással rendelkezik. Ez a kismértékű receptor affinitás lehet annak a kulcsa, hogy egyes majomfajok miért nem reagálnak a SIV-infekcióra kontrollálatlan mértékű immunológiai válasszal, és immungyengeséget sem szenvednek el. A kormos mangábé valószínűsíthetően ezzel a csekély receptor affinitással immunsejtjeinek jelentős részét megkíméli az infekciótól és a vírust élethosszon keresztül tolerálja szervezetében. 

További SIV-gazdaszervezeteknél, mint pl. a cerkófmajmoknál (Chlorocebus) vagy az angolai kolobuszoknál (Colobus angolensis) is a TLR4 hasonló változását igazolták a kutatók. Ezzel ellentétben a nem természetes gazdaszervezeteknél mint pl. az embernél vagy rhesusmajmoknál – ahol infekció hatására krónikus immunreakció lép fel – nem tapasztalhatóak a leírt receptor affinitásbeli változások.

A kutatók azt feltételezik, hogy a vírus természetes gazdaszervezetei az evolúció során fejlesztették ki a TLR4 affinitásában mérhető változásokat, amik a vírus és a természetes gazdaszervezet békés együttélését teremtik meg anélkül, hogy immunhiányos megbetegedés kialakulásához vezetnének.

A TLR4 affinitásában bekövetkező változás megismerése új lehetőségeket nyithat meg a HIV által okozott szerzett immunhiányos tünetegyüttes kialakulásával szembeni küzdelemben.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink