hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Az emlőrákos férfiak gyakran abbahagyják a gyógyszerszedést

A férfiakban ritkán jelentkező emlőrák során a leggyakrabban alkalmazott daganatellenes készítményt a betegek a mellékhatások miatt gyakran nem szedik – állapították meg kutatók az Annals of Oncology című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Az emlő rosszindulatú daganatos folyamata férfiakban ritka betegség, felismerése gyakorta nehezebb, mint nők esetében és kezelése sem könnyebb. A nemzetközi statisztikák szerint az emlőrákesetekből minden századik fordul elő férfibetegen világszerte, de ez azt jelenti, hogy az amerikai szakorvosok az Egyesült Államok területén évente 2500 új esettel találkoznak.

A vizsgálatok szerint a férfibetegek emlőrákja lényegesen többször hormonfüggő, mint a nőké. Ennek megfelelően a betegek gyakrabban szorulnak hormonellenes gyógyszerre, főként a világszerte leggyakrabban alkalmazott tamoxifenre, ám a tanulmány szerint ezt a mellékhatások miatt minden ötödik beteg elhagyja.

Csaknem valamennyi emlőrákos férfibeteg hormonreceptor-érzékeny daganatban szenvedett, gyógyszermellékhatásról 53 százalékuk számolt be. Az emlőráksejtek bizonyos hányada a női nemi hormon, az ösztrogén hatására növekszik. A hormon hozzákötődik e sejtek ösztrogénreceptorához. A tamoxifen úgy bomlik le a szervezetben, hogy ugyancsak a receptorhoz kötődik, így megakadályozza az igazi hormon odatapadását, ezzel gátolva a daganatsejteknek a növekedését.

A férfibetegek által tapasztalt mellékhatások között szerepeltek hőhullámok és szexuális zavarok, súlygyarapodás, véralvadási zavarok, depresszió és rossz alvás. Sokszor olyan erőteljesen, hogy a betegek úgy határoztak, elhagyják a szert.

Sharon Giordano és munkatársai feltételezik, hogy a nemkívánatos hatások a gyógyszer hormonális tulajdonságai következtében ilyen gyakoriak, és hangsúlyozzák, hogy olyan készítményre volna szükség, mely gátolja a daganat növekedését, de nincs hormonhatása, és ezért nem okoz a férfibetegeknek ilyen sok panaszt.

Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés