hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

EESZT: megkezdődött a magánszolgáltatók csatlakozása

2018. november 1-jéig kell csatlakozniuk az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (EESZT) azoknak a nem közfinanszírozott egészségügyi ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatóknak, amelyek a Központi Implantátumregiszter vagy a Nemzeti Csípő- és Térdízületi Endoprotézis Beültetés Regiszter rendszerébe kötelesek adatokat szolgáltatni. Szintén november 1-jéig csatlakozik az online egészségügyi rendszerhez az Országos Mentőszolgálat. Az EESZT-hez fokozatosan egyre több magánszolgáltató csatlakozik majd, így a magyar emberek egyre több, az egészségügyi ellátásukkal kapcsolatos adatot követhetnek figyelemmel egyetlen központosított szolgáltatásban.

2017. november 1-jétől minden közfinanszírozott fekvő- és járóbeteg-ellátó intézménynek, háziorvosi rendelőnek és a gyógyszertáraknak csatlakozni kellett az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér szolgáltatásaihoz. Ezzel többek között lehetővé vált, hogy a kezelőorvosok hozzáférjenek olyan létfontosságú, ám más egészségügyi szolgáltatóknál rögzített egészségügyi adatokhoz, amelyek elősegítik a kezelés eredményességét. 2018. november 1-jével zárul a magánszolgáltatók csatlakozásának első köre: eddig a napig kell megkezdeniük az EESZT használatát a Központi Implantátumregiszterbe és a Nemzeti Csípő- és Térdízületi Endoprotézis Beültetés Regiszterbe adatszolgáltatási kötelezettséggel rendelkező magánszolgáltatóknak.

Ebbe a körbe tartozik az implantológia az emlősebészetben és a fogászatban, a traumatológián belül pedig a csípőprotézis beültetését végző magánszolgáltatók, emellett a szemlencse beültetést végző, illetve a fix hallókészüléket beépítő szolgáltatói kör. Az implantátum-és protézisregiszter rendszerébe már eddig is kötelező volt a TAJ-szám szerinti adatszolgáltatás.

A beteg szempontjából kiemelten fontos, hogy minden betegadata egy helyen elérhető legyen az őt kezelő orvosok részére, függetlenül attól, hogy az egyes egészségügyi szolgáltatásokat államilag finanszírozott vagy magánszolgáltatói rendszerben veszi igénybe. A betegadatok komplex kezelése a sürgősségi ellátás során a legnagyobb érték, illetve a magánellátás során is látnia kell a kezelőorvosnak, hogy korábban milyen kezeléseket kapott a betege az állami egészségügyi ellátórendszerben. Kiemelten fontos lesz tehát a csatlakozás a magánszolgáltatók részéről, mivel ezzel hozzájárulnak pácienseik biztonságos, akár életmentő ellátásához. 

Annak érdekében, hogy a csatlakozási folyamat gördülékeny legyen, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ EESZT Üzemeltetési és Fenntartási Főosztálya a magánszolgáltatók tájékoztatására 2018. szeptember 13-án EESZT Információs Napot rendezett. Az esemény lehetőséget biztosított a kérdezésre, valamint, minden segítséget és információt megadott a rendszerhez való csatlakozáshoz és annak biztos használatához.

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, az EESZT több éves fejlesztést követően 2017. november 1-jén indult el élesben, a közfinanszírozott ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók és a gyógyszertárak csatlakozásával. Ezzel az egészségügyben példátlan volumenű informatikai fejlesztéssel a kormány lefektette a digitális egészségügy alapjait. Az EESZT szolgáltatásaival az orvosok számára jóval több információ érhető el a betegről, látják a más kezelőorvosok által felírt gyógykezeléseket, a felírt és azon belül ki nem váltott gyógyszereket, a beutalókat illetve leleteket. Mindez jelentősen javítja a betegellátás minőségét és hatékonyságát, elkerülhetők a feleslegesen megismételt vizsgálatok, az orvosok sokkal pontosabb képet kapnak betegükről, ami elősegíti a biztosabb diagnózist és a gyorsabb gyógyulást.

Az elmúlt nyolc hónapban a csatlakozásra kötelezett csaknem tízezer ellátó intézmény használta napi szinten az EESZT szolgáltatásait.

(forrás: EESZT Fenntartási- és Üzemeltetési Főosztály Projektirányításért és Elektronikus Egészségügy Fejlesztésért Felelős Főigazgatóság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!