hirdetés
2020. július. 08., szerda - Ellák.
hirdetés

Az EBP-ről is kérdezték Rétvárit

A gyógyszerárakról és a fővárosi egészségügyi fejlesztésekről is elhangzottak interpellációk az Országgyűlés hétfői ülésén.

hirdetés

Jobbik: mikor enyhülnek a gyógyszerkiadás terhei?

Lukács László György (Jobbik) arra várt választ: miért nem enyhíti a kormány a patikákba járók terheit? Bírálta a gyógyszer-finanszírozást, amelyben az állam lassan háttérbe vonul, az embereknek pedig egyre többet kell költeniük, míg máshol az állam állja a költségek kétharmadát.Szerinte a krónikus betegeket és a drágább gyógyszereket szedőket sújtja leginkább a probléma, amely az életkor előrehaladtával egyre nagyobb.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára úgy felelt: míg egy átlagos uniós háztartásban 7 százalékkal emelkedett a gyógyszerkiadás 2010 óta, Magyarországon 9 százalékkal csökkent. Cél a lakosság terheinek mérséklése, ezért vezették be az úgynevezett vaklicit intézményét, amely csökkentette a gyógyszerek árát.

A képviselő nem fogadta el a választ, az Országgyűlés viszont igen, 107 igen, 26 nem.

Független: miért áll a budapesti kórházak fejlesztése?

Bősz Anett független képviselő arról kérdezett, hogy miért áll a budapesti kórházak fejlesztése. Kifejtette: szinte minden nap hajmeresztő tények látnak napvilágot, az orvoshiány miatt az összeomlás határára került a sürgősségi ellátás, egész osztályok mondanak fel, a lehetetlen munkakörülmények, a túlóra és az alacsony megbecsültség miatt. A mentősök azért szállítanak életveszélyes sérülteket egyik kórházból másikba, mert nem mindenhol tudják fogadni a betegeket.

Az eredeti tervekből mi valósult meg, az Egészséges Budapest programra (EBP) előirányzott 42 milliárd forintból mekkora összeget használtak fel? – kérdezte.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára kiemelte: évtizedek óta nem volt ilyen nagymértékű fejlesztési program a központi régióban. A 2017-ben indult és 2026-ig tartó 700 milliárdos keretű EBP négy centrumkórház jön létre a fővárosban, továbbá 11 országos gyógyintézetben, 13 társkórházban köztük négy egyházi fenntartású intézményben és 32 szakrendelőben valósul meg fejlesztés.

A program rendületlenül halad előre, összegzett Rétvári Bence. A négymillió embert ellátó fővárosi és Pest megyei intézményhálózat korszerűsítési programjára a kormány 2017-ben 40 milliárd forintot biztosított, ezen belül 21,7 milliárdból orvos-technológiai eszközök beszerzése valósult meg, 18,3 milliárdból pedig megkezdődött az építészeti tervezés. A 2018-as költségvetésben további 30 milliárd, az ideiben 41,9 milliárd jut a programra, mutatott rá a parlamenti államtitkár.

A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 101 igen, 21 nem szavazattal jóváhagyta.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink