hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Az allergiásoknál ritkábban alakul ki a rák

A kontakt allergiák (a fémekkel vagy kémiai anyagokkal való közvetlen kontaktus kiváltotta reakciók) elősegíthetik, hogy az immunrendszer felkészüljön egyes rákfajták elleni védekezésre – olvasható a BMJ Open című online folyóiratban.

A korábbi kutatások szerint az 1-es típusú allergiásokban, azaz azokban, akik pollenre vagy házipor-atkákra érzékenyek, kisebb valószínűséggel fejlődik ki rák. Az azonban nem ismert, hogy ez a védelem érvényesül-e kontakt allergiában (pl. nikkelre, mosószerre stb. való érzékenységben) is.

A szerzők majdnem 17 ezer olyan dán felnőtt adatait vizsgálták, akikben egy erre specializálódott kórházban 1984 és 2008 között bőrpróbával próbálták kimutatni a leggyakoribb kontakt allergénekre való érzékenységet.

A bőrtesztet követően figyelemmel kísérték a résztvevők egészségi állapotát, felhasználva a különböző betegségregisztereket, köztük az országos rákregisztert is.

Összesen a vizsgált személyek valamivel több mint egyharmada (35 százalék, 6065 személy) adott pozitív reakciót legalább egy allergénre, legalább egy alkalommal. A reaktivitás prevalenciája a nőkben szignifikánsan nagyobb volt (41 százalék), mint a férfiakban (26 százalék).

Az összes vizsgált személy majdnem egyötödében (19 százalék) alakult ki valamilyen daganat, beleértve a jóindulatú tumorokat is. Ennek az alcsoportnak nem egészen 38 százalékában mutattak ki kontakt allergiát.

A rákos daganatok közül csak azokat vették figyelembe, amelyek legalább 40 embert érintettek, és az adatok elemzése során szoros kapcsolatot mutattak ki a kontakt allergia és a rákregiszterbe való felvétel, azaz a rák kialakulása között. Négy olyan rákfajta volt, amelyek előfordulása szignifikánsan különbözött a kontakt allergiásokban a nem allergiásokhoz képest.

A kontakt allergiásokban szignifikánsan ritkább volt mindkét nemben az emlőrák és a nem melanóma típusú bőrrák, valamint a nőkben a rosszindulatú agytumor.

Ezek az eredmények alátámasztják az „immunfelügyeleti” hipotézist, amely szerint az allergiásokban immunrendszerük hiperreaktivitása miatt ritkábban alakul ki rák – mondják a szerzők.

Egyetlen fajta rák, a húgyhólyagrák gyakoribb volt a kontakt allergiásokban, mint a nem allergiás személyekben. Ezt azzal magyarázzák, hogy a vérben – és következésképpen a vizeletben – magasabb az allergiásokban a kémai metabolitok szintje.

A szerzők óvatosságra intenek az eredmények értelmezésével kapcsolatban: pusztán ezekből az adatokból nem lehet igazolni azt, hogy ok-okozati kapcsolat állna fenn a kontakt allergia és a rák kialakulása között. Olyan további vizsgálatokra lesz szükség, amelyek figyelembe veszik a valószínű befolyásoló tényezőket is, például a dohányzást és a szocioökonómiai státuszt.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Science Daily, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink