hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Az aggregatin okozhatja a fehérjelerakódásokat Alzheimer-kórban

A PharmaOnline szerint amerikai kutatók egy korában ismeretlen gént azonosítottak, melynek terméke az Alzheimer-kór során akkumulálódó tau és béta-amiloid fehérjelerakódások közepében található, és amelynek blokkolásával megakadályozható lehet a fehérjecsomók képződése.

A Cleveland székhelyű Case Western University School of Medicine kutatócsoportja a Nature Communications című folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy az Alzheimer-kór során megjelenő fehérjelerakódások közepén egy aggregatin nevű fehérje segíti azok kialakulását. Ha sikerül blokkolni a fehérjét termelő gént, meg lehetne akadályozni a plakkok kialakulását, írja a lap.

A teljes cikk az alábbi linken érhető el: FAM222A encodes a protein which accumulates in plaques in Alzheimer's disease, Nature Communications (2020).

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

Régóta ismert, hogy a csak az Egyesült Államokban 5,7 millió embert érintő Alzheimer-kórban fehérjelerakódások jelennek meg az agyi idegsejtek között, és számos kutatás folyt a betegség genetikai hátterének tisztázására. Kevésbé kutatott terület ugyanakkor, hogy milyen gének állhatnak a betegség progressziója mögött.

A Case Western University kutatói egy ilyen génre (FAM222A) bukkantak, melynek termékét „agglutinin”-nek nevezték el, nem véletlenül: ezt a fehérjét találták meg a plakkok belsejében, mint a tojássárgáját a tojás belsejében. Ez a fehérje segíti a plakkok kialakulását, a fehérjék összekapcsolódását.

A vizsgálatok során a kutatók aggregatint injekcióztak be kísérleti egerekbe és megfigyelték, hogy az agyban felgyorsult a plakkok képződése, ami neuroinflammatikus hatású volt, és kognitív diszfunkciót eredményezett. Amikor viszont a kutatók szuppresszálták a fehérje termelését, a plakkok mérete csökkent, és mind a gyulladás, mind a kognitív diszfunkció mértéke csökkent, a tünetek enyhültek. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a fehérje szintjének csökkentése, vagy amiloid fehérjékkel történő interakciójának gátlása jó hatással lehet az Alzheimer-kór progressziójának lassítására, ha nem is feltétlenül a betegség kialakulásának megakadályozására.

(forrás: PharmaOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink