hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Átszabják az emberi embriókat

A brit hatóság a hét elején zöld utat adott az új londoni orvosbioló­giai intézet, a Francis Crick Insti­tute tavaly szeptemberi kérelmének, hogy szigorúan kutatási célból génmódosítási kísérleteket végezhessen emberi embriókon. A világon elsőként megadott engedély sok vitát kavar, írja a Népszabadság.

A kísérletekhez a londoni kutatók szám feletti embriókat használnak majd, melyek a lombikbébiprogramok során mindenütt fölös számban keletkeznek, de nem használják fel, és néhány év tárolás után felolvasztják, tehát elpusztítják őket, mondta a lapnak az engedély őszi beadását követően ­Din­nyés ­András őssejtkutató. A magyar szakember megerősítette, ilyen kísérletek nem vezethetnek fazonra tervezett gyermekek születéséhez, mert a legfontosabb mai tabukat, azaz az ivarsejtek, tehát a következő generáció genetikai módosítását e kísérletek nem lépik át.

A lehetőségeket persze máshol máshogy értékelik. Németországban és nálunk tilos a humán embriókkal folytatott kutatás, Olaszországban szeptembertől szintén ez a helyzet. Amerikában állami támogatással nem folytathatók ilyen kutatások, de magánpénzből elvileg lenne rá lehetőség, s ha egyelőre nem próbálkoztak is ilyesmivel, az új technika ma már minden valamirevaló genetikai labornak rendelkezésére áll.

Figyelemre méltó viszont, hogy Craig Venter, a humán genom úttörője szerint ma még nem állunk készen az emberi embriók génjeinek tetszőleges szerkesztésére. Ehhez sokkal teljesebb információkat kell szereznünk az emberi élet szoftverjének tekinthető teljes génállományról, mielőtt azt elkezdenénk átírni.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink