hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Munkahelyükhöz kötött baktériumokat fejlesztettek

Hasznos termelésbe fogható biztonságos, azaz laborfüggő génmanipulált baktériumokat állítottak elő a Texasi Egyetem kutatói – számol  be cikkében a Népszabadság.

A biológusok ma már tudnak olyan baktériumokat előállítani, melyek gyógyszereket vagy épp olajat termelnek, netán meggátolják a fogszuvasodást.  A génmódosítás ellenzői ugyanakkor szeretnék meggátolni, hogy a mesterséges örökítőanyaggal bíró élőlények elterjedjenek a természetben. A kutatók ezért most olyan baktériumot állítottak elő, melynek genomját úgy változtatták meg, hogy a mikroba képtelen legyen a laboratóriumok falán kívül megmaradni – magyarázza a lap.

A Texasi Egyetem kutatóinak megoldása olyan kólibacilust eredményezett, melynek szervezete egy mesterséges aminosavat termel fehérjéi felépítéséhez. Ennek érdekében átszabták a baktérium egyik génjét, mely a TAM–1 béta-laktamáz nevű enzim termelését programozza. Ez az enzim azért fontos, mert ellenálló-képességet kölcsönöz a baktériumölő antibiotikumok ellen.

A manipuláció eredményeként, ha a baktérium megkap egy bizonyos mesterséges aminosavat, akkor ellenálló maradt az antibiotikumokkal szemben, ha nem kapja meg, akkor elpusztul.  Ilyet pedig a szabad természetben nem talál.

Tavaly egy harvardi és egy cambridge-i kutatás a kóli teljes genomjának módosításával hasonló eredményre vezetett, ám Andrew Ellington és texasi kutatócsoportja sokkal ötletesebb megoldást talált, hiszen csupán egyetlen gén módosításával  értek el eredményt, s ezt az egy gént könnyen átvihetik más mikrobákba is – olvasható a nol.hu-n.

 

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink