hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

A génplasztikázott „jó szúnyogoktól” remélik a malária megállítását

Genetikailag módosított szúnyogokat hozták létre amerikai kutatók, ezek az állatok nem képesek továbbadni a malária parazitákat az embereknek – írja a The Guardian tudósítása alapján az MNO.

A tanulmány szerint a szúnyogok génjeikben olyan antitesteket hordoznak, melyek megakadályozzák a humán malária parazita, a Plasmodium falciparum terjedését. A kutatók úgy vélik: ha az állatok megjelennek a természetben, képesek lesznek szaporodni a normális szúnyogokkal, és átadhatják utódaiknak a maláriaellenes géneket. Ezáltal a következő generációk egyre nagyobb hányada lesz ellenálló a parazitára.

A kutatók a CRISPR/Cas9 nevű, viszonylag új génszerkesztési eljárást alkalmazták, mellyel az Anopheles stephensi nevű szúnyogfaj – mely a maláriás halálesetek több mint 10 százalékáért felel Indiában – DNS-ébe juttatták a gént. A laboratóriumi kísérletek során a módosított szúnyogok az ellenálló gének 99,5 százalékát adták át utódaiknak.

A Science tudományos folyóiratban nyár végén jelent meg egy publikáció, melyben angol, amerikai, ausztrál és japán kutatócsoportok hangsúlyozták: bár lehetséges, hogy a technológia segítségével életeket menthetnek, a szervezetek módosítása „beláthatatlan ökológiai következményekkel” is járhat – olvasható az mno.hu-n.

 

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink