hirdetés
2020. augusztus. 15., szombat - Mária.
hirdetés

 

„Irányítható módon akarjuk visszaforgatni az időt”

Először sikerült embrionális állapotú őssejtté visszaalakítani élő, felnőtt szövetet - közölték spanyol kutatók.

hirdetés

Úgy vélik, az eredmény a regenerációs kezelések új lehetőségét teremtheti meg súlyos károsodás, például szívroham esetén - ismertette a BBC hírszolgálata a Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmányt. A tudósok azonban azt sem hallgatták el, hogy az új eljárás a kísérleti állatokban daganat kialakulásához vezetett.

Amikor a petesejt megtermékenyül, magában hordozza a képességet, hogy a bőrtől az agysejtekig a szervezet összes sejtje kialakuljon belőle. Ahogy az embrió növekszik, ez a lehetőség elvész. Azonban ha a felnőtt test szövetét vissza lehet alakítani az embrionális őssejtek állapotába, akkor olyan eljárások válnak lehetővé, amelyek regenerálhatják a romló szem fényérzékelő szöveteit vagy a szélütés után meggyengült agyat.

Az újszülött köldökzsinórvéréből is nyerhetők ilyen őssejtek. A biotechnológia egy másik útja azonban az, amely - nagyobb mennyiségben rendelkezésre álló - felnőtt szövetből igyekszik őssejtet előállítani.

A kísérletet laboratóriumi körülmények között, vegyszerek keverékével vagy génmódosítással már elvégezték, ám most a madridi Spanyol Országos Rákkutató Központ tudósainak sikerült ugyanezt az eredmény állatok testén belül elérniük. A Manuel Serrano vezette kutatócsoport egereken hajtott végre olyan génmódosítást, hogy egy adott gyógyszer hatására a szervezetük olyan anyagokat termeljen, amelyek a szövet sűrűségét az embrióéhoz hasonlóvá alakítják át - ahogy ezt laborkísérletek már igazolták.

A szöveteket sikeresen formálták át embrionális állapotúvá, ám további transzformációs irány híján a szövet gyorsan daganattá alakult.

"Természetesen nem ez a regenerációs orvoslás célja. Irányítható módon akarjuk visszaforgatni az időt, ezen fogunk a továbbiakban dolgozni. Olyan körülményeket kell kialakítanunk, amelyek csak annyira programozzák vissza a sejteket, hogy azok kijavítsák a károsodott szövetet" - magyarázta Serrano.

(forrás: MTI)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink