hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Átadták a dél-pesti kórház felújított koraszülött osztályát

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház a családbarát szülészetek kialakítására kiírt pályázaton 366,4 millió forintot nyert el felújításokra.

Ralovich Zsolt főigazgató a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy az intézmény első ütemben 171,8 millió forintot fordított a koraszülött osztály (perinatális intenzív centrum) fejlesztésére, amelyből a felújításra 165 millió forintot, új eszközök beszerzésére pedig 6,8 millió forintot fordítottak. Az osztály teljes korszerűsítése magában foglalta 285 négyzetméternyi terület rekonstrukcióját, a padlózat és a nyílászárók cseréjét, nagyobb helyiségeket alakítottak ki, és lehetőséget teremtettek arra, hogy a koraszülöttekhez bejáró anyák kényelmesen tudjanak anyatejet fejni, átöltözni. Hozzátette: az újszülöttkori sárgaság hatékony gyógyítását szolgálató fototerápiás készüléket, fototerápiás kékfényágyat, valamint egy újraélesztő egységgel ellátott hordozható inkubátort és légzéstámogató készüléket is vásároltak. A fejlesztés második ütemében az újszülöttosztályon, a gyermekágyas részlegen és a szülészeti osztályon folytatódnak a felújítások, és öt korszerű szülőágyat is vásárolnak majd.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Családbarát szülészet elnevezésű pályázatán nyert támogatásból megújult Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Perinatális Intenzív Centruma Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Családbarát szülészet elnevezésű pályázatán nyert támogatásból megújult Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Perinatális Intenzív Centruma Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a rendezvényen arról beszélt, hogy a jó szülésélmény egy életre meghatározó, ezért döntött úgy a kormány, hogy tízmilliárd forintos keretösszeget biztosít a szülészeti osztályok megújítására. A cél, hogy az ország mind a 78 szülészeti osztályán családbarát szülészet működjön. Kiemelte, nagy az érdeklődés a családvédelmi akcióterv egyes elemei iránt, a babaváró támogatást igénylők száma már meghaladta a 70 ezret, a nagycsaládos autóvásárlást igénylők száma pedig a 25 ezret.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár köszönetet mondott az osztályon dolgozók magas színvonalú munkájáért, és úgy fogalmazott, fontos, hogy minden feltétel adott legyen a koraszülöttek életben maradásához. Azt mondta, büszkeséggel tölti el, hogy a kórházi osztálynak olyan vezetője van Gyurácz-Németh Orsolya személyében, aki tízéves norvégiai tartózkodás után tért haza, és a kinti "jó gyakorlatot" át tudta ültetni az itthoni viszonyokra.

A 2500 grammon aluli súllyal születettek (koraszülöttek) aránya (MTI grafika)
A 2500 grammon aluli súllyal születettek (koraszülöttek) aránya (MTI grafika)

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban tavaly 2247 gyermek született, közülük 281-et láttak el a koraszülöttosztályon; 195-en idő előtt születettek, a többiek valamilyen betegségük miatt kerültek erre az osztályra.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink