hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

A családbarát ellátás az anyáknak és a babáknak is jó

A Bethesdában valóban családbarát ellátást nyújtó szülészet lesz, mondta a Család.hu-nak dr. Bálint Balázs szülész-nőgyógyász.

Dr. Bálint Balázs szülész-nőgyógyász a természetes szülés élharcosa, szabadidejében többedmagával 150 fős cserkészcsapatot vezet. Bálint doktor kórházi szemléletváltást segítő törekvéseit nemrégiben Kopp-Skrabski díjjal jutalmazták.

– Bár a díjat én kaptam, az ember semmit nem csinál egyedül! Sokan dolgozunk azért, hogy a nők szüléssel kapcsolatos ősi tudását ne uralja el a kórházi protokoll. És ahogy a szülészeten csapatban dolgozunk, úgy a cserkészetet sem magam szervezem, legalább huszonöt aktív felnőtt képezte magát cserkésszé azért, hogy a gyerekeinknek aktív, értelmes szabadidőt kínáljunk. Közös büszkeség, hogy ma Magyarország 13. legnagyobb cserkészcsapata a miénk!

Az ön nevéhez is fűződik a Bethesda szülészete, ahol lehetővé válik a természetes szülés és a kórházi otthonszülés is.

Édesapám, Bálint Sándor is szülész-nőgyógyász, aki nagyszerű nézeteket vall, Magyarországon ő használta először az „otthonszülés a kórházban” kifejezést. Ráadásul körülbelül 10 évvel azelőtt, hogy ez a nemzetközi szakirodalomban megjelent… Nekem ezeket csak folytatnom kellett! Ő volt az első, aki a Szent Imre Kórházban hivatalosan dokumentált vízben szülést kísért. Ma neki is köszönhetően a kórház szülészeti ellátása egészen magas színvonalú, én ebbe tudtam „belenőni”. De családi vonal ez nálunk, mert a nagybátyám is szülész-nőgyógyász. Ami a Bethesdát illeti, ott valóban családbarát ellátást nyújtó szülészet lesz, aminek a nőgyógyászati lába a Budai Irgalmasrendi Kórház. Egyházi kórházak lévén természetesen egyikben sem történhet terhességmegszakítás.

Nem lehet egyszerű a több évtizedes nőgyógyászati módszereket megkérdőjelezni, megingatni a kollégákban…

– Ez valójában nem is cél. Sokkal fontosabb, hogy meglássák, a családbarát ellátás biztonságos és eredményes, ráadásul az anyáknak és babáknak is jó. Mindig is a „tűr, tilt, támogat” hármasában kellett lavíroznunk. De amikor a korábban máshol dolgozó kollégák bele-belekóstolnak ebbe a szemléletbe, egy idő után meglátják, hogy az egészséges kisbaba – egészséges anya cél sokkal kevesebb beavatkozással is megvalósul. Elfogadtatni azt, hogy a szülést ne mi irányítsuk, hanem lehetőség szerint az anya, valóban komoly feladat. Egyszer egy idősebb kolléganő jött hozzánk egy másik kórházból. Amikor a szülő asszony leguggolt, ez a bába megrökönyödve kérdezte tőlem, hogy „csak nem gondolom, hogy ő is leguggol?”

És erre ön?

– Azt mondtam, hogy de, úgy gondolom! A szemléletet kell először megváltoztatni a kollégákban, ehhez pedig tapasztalatra van szükség. Mert dacára annak, hogy több neves kolléga betiltaná ezeket az alternatív lehetőségeket, látjuk, hogy csodák csodájára nálunk az asszonyok örülnek, a gyerekek jól vannak, tehát működik a módszerünk! És egyre többen gondolkodnak így! Aznap, amikor megkaptam a Kopp-Skrabski díjat, ami a civil oldalról ismeri el ezt a munkát, állami oldalról is hasonló elismerés ért. Országos szülész-nőgyógyász szakfelügyelő lettem, ami talán lehetőséget ad arra, hogy valamennyi ráhatásom legyen a szülészeti szemlélet megváltozására. Részese voltam a jelenleg is aktív Családbarát Szülészet pályázati program megalkotásának, így a pályázatba bekerült egy olyan feltétel, hogy dologi támogatást csak akkor kap egy-egy kórház, ha az ott dolgozók minél nagyobb részét küldi el valamilyen, a szemléletváltáshoz szükséges továbbképzésre. Ezek között van nem gyógyszeres fájdalomcsillapításról szóló kurzus, kommunikációs tréning, perinatális és szoptatási szaktanácsadó képzés is. Reményeink szerint nemcsak néhány anya élheti át a természetes szülés élményét, hanem Vásárosnaménytól Szentgotthárdig egyszer majd mindenki.

A teljes interjút a Család.hu közli.

(forrás: csalad.hu)
hirdetés

Könyveink