hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Számítógépes játékokkal segíthető a stroke rehabilitáció

A számítógépes játékok nem csak a gyerekeknek valók. A Journal of NeuroEngineerig and Rehabilitation által közölt új kutatás szerint ezek a játékok segíthetik és gyorsíthatják a stroke-ot követő bénulás megszűnését.

Amint a Science Daily írja, a stroke után gyakran nehezen nyerik vissza a betegek a kar és a kéz megfelelő mozgatásának képességét: 80–90 százalékuknak még 6 hónappal később is problémáik vannak. Amerikai kutatók a betegek e csoportjában azt találták, hogy a számítógépes szimulációs játékok és azok, amelyek a filmezésben használt legújabb technikákat használják fel, segíthetnek az elvesztett funkciók visszanyerésében.

Míg a legtöbb ma használt rehabilitációs módszer külön-külön próbálja fejleszteni a kar és a kéz mozgatását, az ebben a kísérletben felhasznált számítógépes játékokkal és robottechnikákkal mindkettőt egyszerre igyekeztek javítani. A Plasma Pong és a Hammer Task nevű játékokkal a kéz-kar koordinációt, a pontosságot és a sebességet növelték, a Virtual Piano és a Hummingbird Hunt szimulációkkal pedig a markolás és az ujjmozgás pontosságát igyekeztek helyreállítani.

Nyolc napig tartó, napi két-három órás gyakorlás után valamennyi betegben javult a kezek és a kar mozgásszabályozása. A károsodott végtag stabilitása nőtt, a mozgások hatékonyabbak és egyenletesebbek lettek. A kinematikus elemzés kimutatta, hogy jobban tudták szabályozni ujjaik mozgatását is, és minden tesztfeladatban gyorsabbak lettek.

A betegek klinikai állapotát jelző pontszámok nyolc nap alatt 20–22 százalékkal nőttek. Ez azt mutatja, hogy a számítógépes játékok fontos eszközei lehetnek a stroke miatt bénult végtagok funkcionális restitúciójának.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Science Daily)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink