hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Ahol a veszélyes vírusokkal dolgoznak

A Nemzeti Népegészségügyi Központhoz tartozó Nemzeti Biztonsági Laboratóriumot a hirado.hu-nak Kis Zoltán laboratóriumvezető mutatta be.

A Nemzeti Biztonsági Laboratórium BSL 3/4 laboratórium, besorolása szerint kifejezetten veszélyes kórokozókkal dolgoznak a kutatók. A laboratórium kialakításakor az volt a cél, hogyha egy veszélyes kórokozó megjelenik Magyarországon vagy az ország közelében, akkor megfelelő módon, biztonságban, a lehető legnagyobb precizitással végezhessék el a szakértők a diagnosztikát – mondta el a hirado.hu-nak Kis Zoltán laboratóriumvezető.

A laborban 3-as szintű, veszélyes kórokozókkal dolgoznak a szakemberek, mint például a pestis, a lépfene-baktérium, a vérzéses láz, a dengue-vírus, az ebola vagy a krími-kongói vérzéses láz – mondta Kis Zoltán. A biztonsági laboratóriumban ezekkel a kórokozókkal szigorú biztonsági körülmények között foglalkoznak.

A BSL 4-es részleg laboratóriumának speciális műszaki háttere van: duplán szűrt levegő áramlik be, és sterilre szűrt levegő távozik. Bent alacsonyabb légnyomás uralkodik, mint a laboron kívül, és ezt folyamatosan fenntartják, ellenőrzik. A szakértők speciális védőruhát viselnek, amelyet a laborba való belépés előtt ellenőriznek. A vizsgálatok megkezdése előtt a rendszert feltöltik fertőtlenítőszerrel, és ellenőrzik a laboratórium paramétereit is. Csak ezután lehet belépni a helyiségbe.

Kis Zoltán elmondta, hogy laboratóriumuk tagja az úgynevezett Európai Mobil Laboratóriumnak. A mobil laboratórium stábja területi diagnosztikát is végzett, és eredményeik hozzájárultak a járvány megfékezéséhez. Egy nemzetközi pályázat keretében az itthoni laboratóriumban is végeztek vizsgálatokat, hogy kiderítsék az ebolavírus mennyire stabil, mennyi ideig fertőzőképes. Sokáig nem volt egyértelmű ugyanis, hogy bizonyos testváladékok mennyi ideig képesek terjeszteni a vírust.

A vírusos és bakteriális megbetegedésekre való gyors reagálást nemzetközi szinten is tesztelik. A biológiai terrorizmus gyanúja esetén a szakértőknek azt is meg kell mondaniuk, hogy a kórokozó módosított vagy sem. A legutóbbi ilyen teszten kiemelkedően jól szerepelt a hazai labor – tette hozzá Kis Zoltán.

Kiemelte, hogy a magyarországi laboratórium kiemelkedő mind felszereltségében, mind felkészültségében, Közép-Európában nincs ehhez hasonló intézmény. Egyszerre alkalmas a vírusos és a bakteriális fertőzések azonosítására, így segítve a hatóságokat a szükséges, gyors intézkedések meghozatalában.

(forrás: Híradó Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink