2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Ebola vírussal szennyezett tűvel szúrta meg magát

Továbbra is tünetmentes az a magyar kutató, aki pénteken egy állatkísérlet során Ebola vírussal szennyezett tűvel szúrta meg magát, de a karantént még nem oldják fel, mert a lappangási idő 21 nap, hangzott el az M1 aktuális csatorna déli Híradójában szombaton.

A csatorna tudósítójának Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa azt mondta, a 21. nap az utolsó, amikor az Ebola tünetei kialakulhatnak, de ha a 10. napig nem jelentkeznek a tünetek, nagy valószínűséggel nincs baj. Hozzátette, a kutatónak beadták a szükséges védőoltást, és jelenleg is vírusellenes kezelést kap. A három hét alatt minden nap vért kell tőle venni.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) kommunikációs osztálya pénteken közölte, hogy filovírussal végzett munka során baleset történt az OKI Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában múlt pénteken. Az érintett laboratóriumi dolgozó a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László telephelyén, speciálisan kialakított egységben áll megfigyelés alatt, az oltási reakción kívül más tünetet nem észleltek nála, írta közleményében az OKI. Kitértek arra is, hogy az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) tájékoztatták a balesetről, azóta folyamatos a kapcsolattartás a WHO-val, naponta adnak tájékoztatást, és a WHO a megtett intézkedéseken felül mást nem tart szükségesnek. A WHO segítségével a vírus elleni oltóanyag 24 órán belül Magyarországra érkezett és az érintett laboratóriumi szakember megkapta. Megérkezett a kísérleti fázisban lévő vírusellenes szer is.    

A közleményben hangsúlyozták: a baleset után azonnal megtették a szükséges intézkedéseket, "ennek eredményeképpen a többi munkatársra, illetve a lakosságra az eset veszélyt nem jelent".

A Filovírus-családba tartozik az Ebola és a Marburg vírus, mindkettő vérzéses lázzal jár.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink