2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Adatkezelési hiányosságok Ausztriában

Közzétették egy betegbiztosítási pénztár ügyfeleinek adatait egy internetes jogvédő hálózat osztrák tagjai, így tiltakozva a távközlési adatok tárolásának és az adatkezelésnek a biztonsági hiányosságai ellen.

Az Anonymous nevű hálózat osztrák sejtje, az AnonAustria a tiroli tartományi betegkassza 660 ezer biztosítottjának adataihoz jutott hozzá.

Az AnonAustria azt állítja, nem törték fel az egészségpénztár adatbázisát, hanem egyszerűen "belebotlottak" a világhálón az adatokba. A pénztár ugyancsak kizárta, hogy kettős internetes tűzfalukat meghackelték volna, állításuk szerint a kórházaknak és mentőszolgálatoknak továbbított adatokról van szó. Az intézet bűncselekménynek tartja az AnonAustria akcióját, és feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

A személyazonosságukat mindig körültekintően titkoló aktivisták az akcióval rá akarnak mutatni, hogy az adatok kezelése és tárolása nem elég biztonságos Ausztriában. Fel akarják emelni a szavukat az ellen az osztrák törvény ellen is, amely egy uniós irányelv alapján előírja, hogy a távközlési szolgáltatók hat hónapon át tárolják és a nyomozó hatóságok számára hozzáférhetővé tegyék ügyfeleik telefonhívásokkal és internethasználattal kapcsolatos adatait. Az adatok közé tartoznak a név és cím mellett a telefonszámok, az elektronikus postacímek, de a készülékek azonosító adatai is.

A hatóságok hozzáférésének korlátokat is szab a törvény a nyomozás tárgyának és az adatok jellegének a függvényében. A törvény jövőre lép életbe, az alapjául szolgáló uniós jogszabályt azonban várhatóan módosítják, mert több uniós tagállam bíróságai jogsértőnek találták.

A névtelen aktivisták néhány nappal korábban azzal hívták fel magukra a figyelmet az alpesi országban, hogy 25 ezer rendőr személyes adatait tették hozzáférhetővé az interneten. Korábban osztrák pártok honlapjait törték fel. Az Anonymous akciói a szólásszabadsághoz, az internet szabadságához és az adatvédelemhez kapcsolódnak. A hálózat tagjai következetesen titkolják kilétüket. Jelképükként a Guy Fawkes-t, egy XVII. századi angol összeesküvés vezetőjét ábrázoló álarcot használják. A maszk a "V mint vérbosszú" (V for Vendetta) című 2005-ös akciófilmből vált szélesebb körben ismertté.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink