hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Egészségpolitika

Hivatali packázás vagy adatvédelem?

A Magyar Hírlap cikket közölt „A hemofíliás betegeken nem segít az OEP” címmel, amely alább olvasható. Ugyanakkor korábban a hemofíliásokhoz kötődő szervezetek egyértelműen elégedettek voltak az OEP hemofilia-politikájával.
Megtagadta a segítséget a Közép-magyarországi Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a hemofíliás betegektől, és nem adja át azokat a jegyzőkönyveket, amelyeket a vérzékenységben szenvedők szervezete kért a hivataltól. A jegyzőkönyvekre azért van szükségük, hogy a parlament elé terjeszthessék az idén januárban megszüntetett 26 speciális ellátóhely újbóli megnyitására vonatkozó indítványukat. Első lépésként konferenciát, ha pedig ez nem segít, akkor tüntetést szervez januárban a Hemofíliások Baráti Köre. Céljuk, hogy elérjék: a minisztérium vonja vissza 2009. január 1-jétől hatályos intézkedését, amely az ellátóhelyek felszámolását is lehetővé tette.
 
Csuja László, a szervezet elnöke lapunknak elmondta: szeretnék rávenni a tárcát a hemofíliásokat érintő intézkedések újragondolására. Mindehhez azonban szükségük van az Állami Egészségügyi Központban végzett, a vérzékeny betegek ellátását dokumentáló jegyzőkönyvekre. Ezek átadását tagadta meg az OEP.
 
Csuja László kedden feljelentést tett a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon közérdekű adatokkal való visszaélés gyanújával, és hivatali visszaéléssel vádolta meg Lénárdt Lászlót, a Közép-magyarországi Regionális Egészségbiztosítási Pénztár megbízott igazgatóját, valamint Horváth Magdolna jogi főosztályvezetőt.

Szeredi Helga, Magyar Hírlap

 
Sajtóközlemény korábbról

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, a Magyar Hemofília Egyesület, a Hemofília Alapítvány, a Hemofíliások Baráti Köre, és a Haematológiai és Transzfúziológiai Szakmai Kollégium közös sajtóközleménye


2008 decemberében ismételten lebonyolításra került az OEP által a hemofíliások kezelésére alkalmazott faktorkészítmények közbeszerzése a 2009-es évre. A beszerzés igen sikeresnek tekinthető mind a beszerzett készítmények mennyisége, mind a minőség szempontjából.

Évek óta érvényesül az a tendencia, hogy egyre több és egyre jobb minőségű készítmény kerül beszerzésre, és 2008-hoz viszonyítva 2009. további jelentős előrelépésnek tekinthető. Az idei évben több mint 12%-kal több nyolcas faktor áll a betegek rendelkezésére az előző évben felhasznált mennyiséghez képest, míg a 2000-es évhez viszonyítva 3,5-szeres a beszerzett mennyiség. 2009-ben 76,7 millió NE nyolcas faktor biztosítja a megfelelő kezelést, ami egy magyar lakosra vetítve azeurópai átlagot meghaladóan 7,6 NE-et jelent.

Fontos kiemelni, hogy a 2009-es esztendő nem csak mennyiségi előrelépést hozott. 2009-ben az összes beszerzett, "A" típusú hemofília kezelésre alkalmazott készítmény között a speciális, rekombináns technológiával előállított magas árú gyógyszerek az összes beszerzett mennyiség 25%-át teszik ki. 2002-ben ez az arány még 0% volt, ami jól mutatja a kezelés minőségének jelentős javulását. Az idei évben beszerzésre került a legújabb 3. generációs rekombináns készítmény is az újszülöttek még hatékonyabb és biztonságosabb ellátása érdekében. Az inhibítorképződés a hemofília kezelésének súlyos, potenciális velejárója, mely jelentős költségeket ró a finanszírozóra. Az inhibítoros betegnél alkalmazott készítményekből 2009-ben már közel 3-szor annyi gyógyszer került beszerzésre, mint 2004-ben, biztosítva ezzel a fokozottan súlyos állapotú betegcsoport megfelelő terápiáját.

Összegzésképpen elmondható, hogy a hemofília kezelése évek óta prioritást élvez hazánkban, a betegség kezelésére a teljes gyógyszerkiadás egyre nagyobb hányadát fordítjuk. 2009-ben a teljes gyógyszerkiadások kb. 2,6%-át költi az egészségbiztosító a hemofíliás betegek terápiájára, és remélhetőleg a kedvező tendencia a következő időszakban is tovább folytatódik majd.

 

cimkék

hirdetés

Könyveink