2024. április. 20., szombat - Tivadar.

A vírus, amely lázban tartja a világot

A Hungaropharma honlapján rövid tájékoztató jelzi, hogy a vállalat készenléti akciótervet dolgozott ki a meghirdetett veszélyhelyzetben, a folyamatos üzletmenet fenntartására. Nincs könnyű helyzetben ma egyetlen gyógyszer-nagykereskedő sem, különösen olyan környezetben, amikor megjelenik a pánik és a valós híreket gyakran keresztezik, elfedik a téves információk. Dr. Feller Antallal, a Hungaropharma vezérigazgatójával a konkrét feladatokról beszéltünk, valamint arról is, hogy min kell a világnak változtatni a jövőben, ha csökkenteni akarjuk egy esetleges pandemia és következményeinek kockázatát. A PharmaOnline  cikke.

A koronavírus a lipidburkos RNS-vírusok közé tartozik. Megtalálható az emberekben, emlősökben, a madarakban. Légúti és enterális betegséget okoz. Humán koronavírus okozta a 2003-ban kitört SARS-járványt, amely Kínából indult, mintegy 8000 ember megbetegedését okozta. 2012-ben Szaúd-Arábiában bukkant fel ismét a koronavírus egyik fajtája, amely szintén halálos áldozatokkal járt.

Kínában, Vuhan tartományban jelent meg a COVID-19 (Corona Virus Disease) koronavírus-járvány 2019 decemberében. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) naprakészen követi a járvánnyal kapcsolatos tudnivalókat. A fertőzöttek 3,4 százaléka nem éli túl a betegséget. Elsősorban az idősek és a betegek, vagyis a legyengült immunszervezetű emberek vannak a legnagyobb veszélyben.

Kezdjük a beszélgetést a számunkra legfontosabb kérdéssel: veszélyben van-e ma Magyarországon a gyógyszerellátás?

Abban az esetben, ha még hónapokig vagy egy fél évig elhúzódik a járvány, és az továbbra is érinti azokat a területeket, ahová az alapanyaggyártás áttevődött, vagyis elsősorban Kínát és Indiát, akkor elképzelhető, hogy bizonyos termékekből hiány alakulhat ki.

A gyógyszertárak hogyan reagálnak a koronavírus miatt kialakult helyzetre?

Ismeretlen fertőző betegséggel állunk szemben. Azonnal elkezdődtek a vizsgálatok, hogy léteznek-e olyan gyógyszerek, amelyek a vírus, vagy a vírustörzsek ellen hatékonyak. Rendre felröppennek régebbi, vagy újabb gyógyszerekkel kapcsolatban hírek, hogy hatékonyak, de mindezt komoly, széleskörű vizsgálatok még nem támasztották alá a védőoltás is várat magára. 

Tehát elsősorban olyan készítmények állnak a rendelkezésünkre, amelyek a betegség lefolyása során enyhíthetik a tüneteket, mint például a láz- és köhögéscsillapítók, a kialakuló szövődmények kezelésére szolgáló antibiotikumok. A készleteinket az említett termékcsoportok, valamint a vitaminok és immunerősítők esetében megemeltük. A gyógyszertárakban is megjelent – természetesen országrészenként eltérő mértékben – az a megnövekedett kereslet, amit az elmúlt hetekben az élelmiszerboltokban tapasztalhattunk.

... különösen a maszkokat és a fertőtlenítőket!

Ahogy a járványról az első hírek megérkeztek Vuhanból, azonnal hiány jelentkezett az orvosi maszkokból, amelyeknek legalább 80–90 százaléka Kínában készült. A maszk és a maszkhoz szükséges alapanyag egyaránt hiánycikk. Ezt tudtuk pótolni a Büntetés Végrehajtás által gyártott, és a Hungaropharma segítségével a gyógyszertárakba eljuttatott szájmaszkokkal. Kósza hírek keringenek a szájmaszkokról, hogy hol és mennyi van a raktárakban. Szomorú hírem van: nincsenek hatalmas készletek szájmaszkokból. Pontosan emiatt kell beszélnünk az egészségügyben dolgozók – gondolok itt a kórházi dolgozók, a járóbeteg ellátásban és a szakrendelőkben dolgozó orvosok, a gyógyszertárban dolgozók, a gyógyszer-nagykereskedő vállalatok munkatársainak – védelméről és ellátásáról. Elsősorban számukra kell biztosítani az orvosi szájmaszkokat.

A fertőtlenítő szerek szinte eltűntek minden országból, ahol a járvány megjelent, ezért mi gyártóhelyet kerestünk Magyarországon – az engedélyezési eljárás folyamatban van.. A fertőtlenítésre fokozottan felkészülünk: a gépkocsivezetőinknek fertőtleníteniük kell a kezüket – meg kell oldanunk  a gépkocsik, a kiszállított és visszahozott ládák, az eszközök, a raktárak, egyszóval az infrastruktúra mentesítését. Fertőtlenítő szerből komoly mennyiségekre van szükség.

Lehet, meglepő lesz, amit mondok, de azt gondolom, hogy óriási szerencséje van az emberiségnek.

Mit tanulhat a világ ebből a helyzetből?

Lehet, meglepő lesz, amit mondok, de azt gondolom, hogy óriási szerencséje van az emberiségnek. Hatalmas veszteség minden egyes haláleset, de a mostaninál sokkal súlyosabb következményekkel járó járvány is kialakulhatott volna. A „szerencse” a helyzetben az, hogy megtanulhatjuk és begyakorolhatjuk, hogy hasonló esetben mi a teendő. Mert teendő van bőven! Bízom abban, hogy a járványhelyzet hamarosan véget ér, és bízom abban, hogy a világ, és a felelős személyek végig gondolják azt, hogy adott esetben mit kellene máshogyan tenni a jövőben.

A COVID-19 járvány akár megkérdőjelezheti a világ jelenlegi működését? 

A járvány aktuálissá tett néhány rendkívül fontos kérdést, mint például azt, hogy jó-e, ha rövid távú financiális előnyök miatt pl. egy iparág, mint a gyógyszeripar ennyire kiszolgáltatottá válik egy-egy ország irányába. Kína és India az egészségégügyi ellátásban létfontosságú termékek és alapanyagok beszállítója, de ami még fontosabb, egyes termékek esetében szinte kizárólagos beszállítója lett. Nem lehet ennyire koncentráltan csak Kínára vagy csak Indiára építeni!

A teljes beszélgetés a PharmaOnline-on

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés