hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Hol, mennyi ideig él a koronavírus?

Az új típusú koronavírus a levegőben néhány órán át, egyes felületeken akár két-három napig is megél, állapította meg az amerikai országos Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének (NIAID) kutatóiból és más tudósokból álló csoport.

A szerdán publikált kutatásban orvosi porlasztókészülékkel juttatták a vírusmintákat a levegőbe ahhoz hasonlóan, mintha egy fertőzött köhögne vagy másképp szórná a levegőbe a kórokozót. Azt állapították meg, hogy a levegőben akár három óra, rézfelületen akár négy óra, kartonpapíron 24 óra, műanyagon és rozsdamentes acélon két-három nap elteltével is kimutatható az életképes vírus, írta a medicalxpress.com portál.

Hasonló eredményeket kaptak, amikor a 2003-as SARS-járványt okozó koronavírust tesztelték, tehát a tartósságbeli eltérések nem magyarázzák, hogy a Covid-19 kórokozója miért terjed sokkal szélesebb körben, írták a kutatók.

A teszteket az amerikai Országos Egészségügyi Központ (NIH) hamiltoni laboratóriumában végezték el a NIH, a Princetoni Egyetem és a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem tudósai. Az eredményeket a medRxiv weboldalon publikálták szerdán.

Az új típusú koronavírus tavaly év végén jelent meg Kínában, azóta több mint 120 ezr embert fertőzött meg a világon és több mint 4300 esetben okozott halált, ami meghaladja a 2003-as, genetikailag hasonló SARS-vírus miatti járványt.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink