hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Koronavírus-védelem, résekkel a pajzson

A kamara után a sürgősségi orvosok szakmai kollégiuma is úgy tapasztalja, hogy nincs elég védőfelszerelése az egészségügy dolgozóknak – írja a Népszava.

Egyre hevesebb vita dúl arról, van-e elég védőfelszerelése az orvosoknak, szakdolgozóknak. Ezt állította előbb, még szerdán a Magyar Orvosi Kamara, amit a humántárca hevesen cáfolt (majd újra reagált a kamara – a szerk.). Egy a Népszava birtokába került dokumentum szerint csütörtökön a sürgősségi orvosok szakmai kollégiumának tagozata kérte levélben a kórházfenntartót, hogy biztosítsa a sürgősségi osztályokon dolgozók védelmét. 

A sürgősségi orvosok szakmai kollégiuma saját felmérése szerint az érintett osztályokon a napi betegellátáshoz sincs elég FFP2, FFP3 maszk, valamint egyszer használatos védőruha. Mint írták, ezeken az ellátóhelyeken naponta legalább 1000 gumikesztyűre, 100 darab speciális és 100 darab műtéti maszkra, 50 zárt szemüvegre, 50 vízlepergető overálra és legalább 500 lábzsákra lenne szükségük, közli a lap.

*

A kormány csütörtöki koronavírusról szóló sajtótájékoztatóján beszámoltak egy betegről, akiről reggel derült ki, hogy koronavírussal fertőzött, és korábban a János Kórházban kezelték. A sajtótájékoztatót tartó illetékesek nem válaszoltak arra a kérdésre, hogy a János Kórház dolgozói megfelelő védőfelszerelést kaptak-e, illetve hogy tesztelték-e őket.

A 444-nek sikerült beszélnie a beteggel kapcsolatba került dolgozókkal a János Kórházból. Mint írják: A beteggel kapcsolatba került ápolók és orvosok nem kaptak megfelelő védőfelszerelést, azóta egyiküket sem tesztelték, és továbbra is beosztják őket munkavégzésre, vagyis folyamatosan kapcsolatban vannak más betegekkel is. A kórházi osztályon fél napig úgy folyt a betegfelvétel, hogy már tudni lehetett, hogy egy ott ápolt személy koronavírusos volt.

A beteggel szombat éjjeltől csütörtök reggelig kapcsolatba került mintegy 10-15 ápoló és orvos semmilyen hivatalos értesítést nem kapott azóta, sem a saját intézményüktől, sem más hatóságoktól, szervezetektől. Nem vizsgálták hivatalosan, hogy kik kerültek kapcsolatba a beteggel. Az ápolókon és az orvosokon kívül takarítók, röntgenesek, ételszállítók, az épületben gyakorlaton lévő ápoló-tanulók is jártak az osztályon, ők is járhattak a beteg közelében.

(forrás: Népszava Online, 444.hu)
hirdetés

Könyveink